2024. április 26., péntek

Nagyszerű emberek és nagyszerű teljesítmények

Magyar Ezüst Érdemkeresztben részesült Gabona Ferenc
Gabona Ferenc díjazott, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség új elnöke (Kecskés István felvétele)

Gabona Ferenc díjazott, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség új elnöke (Kecskés István felvétele)

Kitüntetéseket adott át tegnap Budapesten, a Karmelita kolostorban a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes március 15-e alkalmából. Semjén Zsolt Magyar Érdemrend tisztikeresztet, Magyar Érdemrend Lovagkeresztet, Magyar Arany és Ezüst Érdemkeresztet osztott ki a külhoni, nemzetiségi és egyházi élet kiemelkedő képviselőinek.

Több külhoni magyar is a magyar állam elismerésben részesült, Gabona Ferenc tanár, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség nemrég kinevezett elnöke, a muzslyai Emmausz katolikus fiúkollégium nevelőtanára Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át a vajdasági magyar cserkészet alapjainak megteremtésében betöltött jelentős szerepe, illetve közösségépítő tevékenysége elismeréseként.

„Egy nemzet akkor képes a megmaradásra, ha tagjaiban ott él a büszkeség és a tudat, hogy érdemes ahhoz a nemzethez tartozni”– hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kitüntetések átadásán tartott beszédében.

Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: nincs még egy nép, amelyik arányait tekintve annyi Nobel-díjast adott a világnak, mint a magyarság, vagy annyi szentet a katolikus egyháznak, mint az Árpád-háziak.

Kitért arra is, hogy végigtekintve a történelmen, nincs egyetlen olyan kultúra sehol a világon, ahol valamilyen formában a kitüntetés, az elismerés ne létezne; az ember természetében van az igazságosság iránti igény, hogy a rendkívüli teljesítményeket méltóképpen elismerje.

Semjén Zsolt beszédét tartja (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt beszédét tartja (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt szerint a kitüntetéseknek a magyarság szempontjából nemzetmegtartó erejük van, és amikor a magyar állam a nemzeti ünnepekhez kapcsolódva elismer valakit, azt a büszkeséget adja a magyarság minden tagjának, hogy a nemzetből ilyen nagyszerű emberek és ilyen nagyszerű teljesítmények fakadnak.

„Az önök életútja, teljesítménye azért nemzetmegtartó erő, mert minden magyar számára értéket képviselnek” – fordult a díjazottakhoz a miniszterelnök-helyettes.

Azok az eredmények, amelyeket a díjazottak elértek, nemcsak a kisebb közösségek számára jelentenek példát az élet bármely területén, hanem az egész magyarság, az egész nemzet számára – tolmácsolta Semjén Zsolt zárógondolatát az MTI.