2024. április 26., péntek

Te is lehetsz régész!

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium elsősei látványos műhelymunkán vettek részt

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium elsős, magyar ajkú diákjai ma megtapasztalhatták, hogy milyen érdekes az archeológia világa, hiszen részt vehettek A régészet kisiskolája című műhelymunkán. Ennek előadója a Szabadkai Községközi Műemlékvédő Intézet archeológusa, Neda Marković-Marić volt, aki az alkalmazott tudományok választható tantárgy óráján látogatta meg a diákokat.

Mint dr. Silling Léda, a Szabadkai Községközi Műemlékvédő Intézet igazgatónője elmondta: a műhelymunkát a CommonHeritage elnevezésű IPA-projektum keretében valósították meg, amely Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet a Szabadkai Városi Múzeum és a Türr István Múzeum közös projektuma. Az eddigi tapasztalatok alapján az igazgatónő úgy látja, hogy a tanulók a műhelymunkákon nyitottak voltak a régészet és a gyakorlati foglalkozás iránt.

A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban az elsősök az alkalmazott tudományokat heti egy órán tanulják. Petkovics Márta tanárnő szerint a tantárgy programja nagy szabadságot ad, hiszen egy vázlat alapján van meghatározva a tantárgy célja.

– Számomra az a cél, hogy minden elsős gimnazista betekintést nyerjen különböző tudományterületek kutatási módszerébe. Először ez elméleti síkon folyik, majd a mai naphoz hasonlóan több tudományterületről meghívunk vendégnek kutatókat, illetve a volt diákjainkat, akik között vannak olyanok, akik világhírű kutatókká váltak – mondta Petkovics Márta.

A mai műhelymunkán Svetozar Marković Gimnázium elsősei egy rövid előadást hallhattak a régészet alapjairól és az ásatásokról. Láthatták a kaponyai középkori templom temetőjéről vagy a Majdánon talált csontvázakról készült fotókat is. Ezután a diákok régészeti metszetet készítettek, vagyis lerajzolták az általuk modellezett „ásatási helyszínt”. A tanulóknak ezután le kellett söpörniük a földet a rétegek közé helyezett agyagtárgyakról.

Németh Kristóf, a gimnázium elsős tanulója kedveli a régészetet, és társaival együtt nagyon jól érezte magát a rendhagyó órán.

– Kiskoromban megszállottja voltam a régészetnek, és még most is fennáll ez az érdeklődésem. Nagyon tetszett a mai óra, és szerintem mindannyian jól éreztük magunkat. Ez a munka is csapatépítő, mondhatni, közösségépítő lehet – mondta Németh Kristóf.

A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai a keddin kívül még két műhelymunkát tartottak a gimnázium szerb ajkú elsősei számára.