2024. április 26., péntek

Jó hírek a könyvtárból

Megújul a bácskossuthfalvi és a pannóniai fiókkönyvtár – Sikeres előadás-sorozat gyerekeknek, eredményes Coder Club a topolyai könyvtárban

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazi közösségi tér, ahol a könyvkölcsönzés mellett író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, érdekes előadások, számos egyéb program várja az érdeklődőket. Náray Éva igazgatót a könyvállományról, a könyvtár terveiről, a fiókkönyvtárak helyzetéről kérdeztük.

– A könyvállomány gyarapításával elégedettek lehetünk, szinte mindent be tudtunk szerezni, amit szerettünk volna, nagyon fontosnak tartjuk, hogy a legfrisebb olvasnivalót is biztosítsuk az olvasóinknak. Ez meglátszik mind az olvasók számán, mind a kikölcsönzött könyvek mennyiségén. Nagyon szeretik az olvasók, ha a klasszikus olvasmányok, az alapművek mellett friss olvasmányokat is kínálunk, és ezt az egyensúlyt megtartottuk az elmúlt évből. Az olvasóink száma 1800 és 2000 között mozog. Folyamatosan foglalkozunk az olvasóvá neveléssel, minden programunk ezt a célt szolgálja – mesélte az igazgatónő, majd két gyerekeket megszólító programra hívta fel a figyelmet.

– Több mint egy évtizedeig szerveztünk játszóházakat, tavaly szakítottunk ezzel a hagyománnyal, és kitaláltuk a legkisebbeknek a Mi fán terem? című sorozatot, amely során egy-egy tudományágat mutatunk be, mégpedig fiatal magyar szakemberek bevonásával. Volt már csillagászat, biológia, újságírás, orvostudomány, legutóbb a modern művészet szerepelt terítéken. A gyerekek élvezik ezeket a foglalkozásokat, nem iskolás módon hozza közelebb hozzájuk a tudományokat, művészeteket.

Ugyancsak az általános iskolás korosztály számára működik a Coder club, a programozó gyerekek klubja. Az eredményeik nagyon látványosak, az utóbbi néhány évben nemzetközi szinten is eredményeket értek el, mi több, tanáruk, Vörös Csaba lett a Google szerbiai nagykövete. Ez is egy sikertörténet. A Coder club sikeres pályázatán kaptunk 20 mikroszámítógépet, informatikai képzéseket szevezünk a könyvtárosok számára, de a gyerekek mellett az idősebb korosztályt is megszólítjuk – fejtette ki Náray Éva, majd elmondta, hogy az irodalmi estek szervezését illetően az anyagi lehetőségektől függően próbálják a maximumot kihozni, és igyekeznek széles témakörben könyvbemutatókat szervezni.

– Erre az évre olyan beszélgetéssorzatot tervezünk, amelyben azok a fiatalok kapnának szót, akik külföldre mentek. Ez a téma érzékenyen érint mindenkit, viszont vannak olyan visszajelzések, hogy akik elmentek, külföldön futottak be komoly karriert, akár vissza is jönnének, de ha nem is, akkor is mindenki számára nagyon fontos az, hogy kapcsolatot tartson a szülőfölddel, azzal a környezettel, ahonnan elment. Ez számunkra is nagyon fontos, hiszen nem szabad elveszíteni azokat az embereket, akik valahol a világban eredményket értek el – emelte ki az igazgatónő, majd a fiókkönyvtárak helyzetéről szólva elégedettségének adott hangot, hogy évek óta húzódó problémák megoldásában van előrelépés.

– Bácskossuthfalván áldatlan állapot uralkodik évek óta, igazi könyvtárosi munkáról szó sem lehet, viszont a Magyar Nemzeti Tanács felvállalta a probléma megoldását, és az idén megkezdődhetnek a munkálatok, így ez a település is egy nagyon szép, korszerű könyvtárat fog kapni. A másik a pannóniai fiókkönyvtár, ahol már konkrét előrelépés történt. Amikor a birtokot privatizálták, a könyvtár az egykori kastély régi könyvtárszobájában volt, de ki kellett onnan költöztetni és az iskola pincéjébe került, amit elöntött a víz, így az állomány megsemmisült. Egy kis településről van szó, de harminc gyerek számára a pannóniai könyvtárosunk évek óta heti rendszerességgel szervez foglalkozásokat. Fontosnak tartjuk, hogy ott is legyen egy fiókkönyvtár. Január közepén a községi önkormányzat, a pannóniai helyi közösség és a könyvtár aláírta a megegyezést, mely szerint birtokba vehetjük a régi posta épületét. A helyi közösség renoválja az épületet. Új állományt fogunk számukra elérhetővé tenni, és ez is egy szép történet – mondta végül Náray Éva.