2024. április 26., péntek

A kupuszinai falugazdász

Nyugat-Bácska egyetlen falugazdászával beszélgettünk

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy a magyar gazdaszervezetek, illetve gazdák érdekeit egységesen képviselje különböző fórumokon. Ernyőszervezet lévén csakhamar a közös gondok orvoslásába is belefogott. Így már 2008-ban megalakultak az első falugazdászpontok.  Kezdetben négy község 10 településén segítették a falugazdászok a termelőket. A naprakész tájékozódés, az információ ugyanis nagy kincs. Az évek múlásával a vajdasági falugazdászok tevékenysége hálózattá terebélyesedett, és az anyaországi Mezőgazdasági Minisztérium támogatásával  ma már 15 községben 20 falugazdász segíti a termelők munkáját úgy, hogy eligazítja őket az agrárium új előirásainak értelmezésében, a pályázati lehetőségek felkutatásában, esetenként a pályázatok megírásában is.

Pilin Endre kupuszinai falugazdász

Pilin Endre kupuszinai falugazdász

A program létjogosultságot nyert, egyes becslések szerint mintegy 10 000 termelő keresi fel évente különböző kérdésekkel a falugazdászok irodáit.

Nyugat-Bácska első és eddig egyetlen falugazdásza Kupuszinán dolgozik. Tavaly szeptember óta Pilin Endre kertészmérnők áll a gazdák rendelkezésére.

Kupuszina lakosságának fő foglalkozása a földművelés. Sokáig leginkább a konyhakerti veteményeiről volt híres a falu, terményeiket az akkori Jugoszlávia nagyvárosainak piacain értékesítették. Jól ismert áruja (volt) a külön fajtaként számon tartott kupuszinai vöröshagyma. Napjainkban a gabonatermesztés meg  a gyümölcs- és virágtermesztés hasonló mértékben uralja a falu mikrogazdaságának szerkezetét.

Tavaly szeptember óta a gazdák gondos kezekben tudhatják magukat, a vajdasági falugazdász-hálózat programjának köszönhetően, amelybe immár Kupuszina is bekapcsolódott. Pilin Endre falugazdász az Apatini út 4. alatt, a 6- os irodában, hétköznapokon 7-től 13 óráig tevékenykedve áll a gazdálkodók rendelkezésére, adminisztrációs, pályázati és termőföld-visszaigénylési ügyek intézése terén.

Milyen szolgáltatásokat nyújt a falugazdász a helyi gazdák számára, illetve milyen igények mutatkoztak eddigi tevékenysége idején?

– Nagy igény mutatkozik erre a szolgáltatásra. Sokan fordulnak hozzám a hazai és az anyaországi pályázatok kapcsán, de egyéb információs, kommunikációs és ügyintézési procedúrát is igyekszem megkönnyíteni a helyi gazdák számára.

Rendkívül fontos, hogy tájékoztató előadásokat szervezünk, legutóbb a Vajdasági Magyar Szövetség szakpolitikusai lakossági fórum keretében ismertették a termelőkkel a 2019. évi szabályzatmódosításokat, valamint a pályázati és támogatási lehetőségeket. Ugyanezen lakossági fórumon bemutatkozott a Magyar Szó és a napilap mezőgazdasági melléklete, a Magvető. Vajdaság nagyon fontos mezőgazdasági szaklapjáról lévén szó, ez is tájékozódási forrás, s jó volt személyesen megismerkedni a lap munkatársaival, a magvető szerkesztőjével. Ezenkívül a gazdák számára szervezünk különböző termékbemutatókat is. Egyszóval igyekszünk minél több olyan közösségi alkalmat teremteni, amikor a termelők, a gazdálkodók feltehetik kérdéseiket az illetékes szerveknél, illetve tájékozódhatnak az agráriumot érintő aktuális lehetőségekről.

Van esély rá, hogy a jövőben a hálózat kiterjed majd Nyugat-Bácska egyéb településeire is?

Jelenlegi feladat, hogy Kupuszinán beilleszkedjek. A tervek szerint a későbbiekben lesz bővítés is.

Amellett, hogy falugazdászként tevékenykedik, saját maga is működtet gazdaságot, kertészetet…

– Így igaz. Tanulmányaimat az akkor még Corvinus elnevezésű, ma már Szent István Egyetem zentai kihelyezett tagozatának kertészeti karán végeztem, kertészmérnökként diplomáztam. A szülőkkel és immár a saját családommal együtt működtetünk egy gazdaságot. Ebből kifolyólag gyümölcstermesztéssel, virágtermesztéssel és szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozom – hallottuk a szakavatott kupuszinai falugazdásztól.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.