2024. április 26., péntek

Évet értékelt a Zentai Gazdakör

A szervezet új székhelye a Mária utca 42-es szám alatt található

A mezőgazdasággal foglalkozó Zenta községi lakosokat maga köré tömörítő civil szervezet szerda este tartotta meg szokásos évi közgyűlését, amelyen megválasztották a közgyűlés elnökét, a szervezet új alelnökét, a gyümölcsészeti szakág új vezetőjét, valamint változtattak az elnökség összetételén is.

Az eredményekről és a tervekről Sóti Ferenc, a gazdakör elnöke beszélt (Horváth Zsolt felvétele)

Az eredményekről és a tervekről Sóti Ferenc, a gazdakör elnöke beszélt (Horváth Zsolt felvétele)

Tóth Ervint a közgyűlés elnökévé nevezték ki, a korábban tisztségéről lemondott és az egyesületből is kilépett Burány Krisztián helyett pedig Kobrehel Ervint választották meg a szervezet egyik alelnökévé, a másik alelnök Tóth Ervin lett. A gazdakör ellenőrző bizottságába Kobrehel helyett Szokola János került be, akit Nagy Miklós helyett a gyümölcsészeti szakág vezetőjévé is megválasztottak.

A zentai Royal Szállóban megtartott évi közgyűlésen ismertették az egyesület tavalyi tevékenységét, valamint idei terveit.

Sóti Ferenc, az egyesület elnöke a beszámolójában kifejtette, az egyesületnek sikerült megvalósítania a tavalyi esztendőre tervezett célkitűzéseit. Megszervezték a hagyományos rendezvényeiket, részt vettek különféle versenyeken, a téli előadásaikat is megtartották stb. A gazdakör elnöke beszámolt az idei évre tervezett tevékenységeikről is, amelyek közül legfontosabbnak a falugazdász-hálózat további fenntartását emelte ki, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdakör új székhelye a Mária utca 42-es szám alatt található.

A közgyűlés végén Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége elnöke is üdvözölte a jelenlévőket, akiknek figyelmét arra is igyekezett felhívni, hogy a jószágtenyésztők április elsejétől már elektronikus úton is átadhatják pályázataikat, ugyanis a mezőgazdasági minisztérium ekkor indítja be az úgynevezett e-regiszter próbaműködését, és jövőre talán már nemcsak az állattenyésztők, hanem a többi mezőgazdasági termelő is ezen keresztül vehet részt a pályázatokon. Ehhez viszont a termelőknek elektronikus aláírással kell rendelkezniük, mert másképpen nem tudnak majd regisztrálni. Az elektronikus aláírást mindenki igényelheti a saját biometrikus (chipes) személyi igazolványához, ehhez kérvényt kell kitölteniük a rendőrségen, valamint szerződést aláírniuk – magyarázta a VASZ elnöke, aki hozzáfűzte, az ehhez szükséges formanyomtatványokat a falugazdászoktól meg fogják kapni. A termelők e-aláírása ugyanakkor az idénymunkások bejelentéséhez is elengedhetetlen lesz, mert őket is elektronikus úton jegyzik be az adóhivatal honlapjára – jegyezte meg Nagy Miklós.