2024. április 26., péntek

Útmutató a továbbtanuláshoz

Az újvidéki oktatási vásár a pályaválasztást segíti

Tegnap az Újvidéki Vásár Master Központjában ünnepélyesen megnyílt az oktatási vásár, amely 14. alkalommal került megrendezésre. A rendezvényre minden évben egész Vajdaságból több ezer diák látogat el, elsősorban a végzős középiskolások, valamint az általános iskolák nyolcadikosai, hogy megismerkedjenek a továbbtanulási lehetőségekkel. A tartományi oktatási titkárság már három éve jelentős eszközöket biztosít abból a célból, hogy valóban minden érintett eljuthasson az oktatási vásárra. Az idén több mint ötezer vajdasági diák utaztatási költségeit fedezte.

Az Útmutató elnevezésű oktatási vásárt Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár, Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója, valamint Aleksandar Pajić, az oktatási miniszter tanácsadója, Radmila Pejić, köztársasági felsőoktatási segédminiszter és Milorad Radojević, az újvidéki Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja nyitotta meg.

Dr. Zoran Milošević köszöntőjében hangsúlyozta, hogy fő feladat a digitalizáció az oktatásban, annak érdekében, hogy Szerbia a fejlett világ része lehessen.

A ünnepélyes beszéd után a vendégek meglátogatták a kiállítókat.

Az újságírók kérdésére Nyilas Mihály titkár röviden szólt az országos oktatási reformokról, amelyeknek az a céljuk, hogy a tudás társadalmává váljunk.

A díjazott Katarina Zec a Don Quijote táncjáték egyik jelenetével  nyitotta  meg az oktatási vásár rendezvényét

A díjazott Katarina Zec a Don Quijote táncjáték egyik jelenetével  nyitotta  meg az oktatási vásár rendezvényét

Olyan tudás szükséges, ami kenyeret, lehetőséget ad a diákoknak, egyetemistáknak, hogy az oklevél megszerzése után el is tudjanak helyezkedni. Részeivé váljanak a társadalomnak, és valóban azzal foglalkozzanak, amit megtanultak.

– Ideérkezésem előtt Belgrádban ugyanennek a reformnak egy másik fontos részével foglalkoztunk, az állami érettségivel, amely a 2020/2021. iskolaév végétől már életbe lép. Ez szintén azt szolgálja, hogy gördülékenyebb legyen a középiskolai és az egyetemi oktatás közötti átmenet. A reform lényege, hogy egységes érettségi rendszer lesz a középiskolai és a gimnáziumi tanulmányok végén, és ez egyúttal a felvételi vizsgát is jelenti majd az egyetemre – nyilatkozta Nyilas Mihály.

Az oktatási titkár többek között elmondta, hogy az oktatási vásárra immár 14. éve egész Vajdaságból érkeznek a továbbtanulási lehetőségek iránt érdeklődők, és mint kiemelte, a tartományi titkárság a több mint ötezer vajdasági diák utaztatási költségeit pályázat útján biztosította.

– Amióta komolyabb a szervezés, sok fiatal talál megfelelő utat ebben az útkeresésben, amire az oktatási vásár „útmutató” neve is utal. A duális oktatásnak köszönhetően az iskolák, az egyetemek is sokkal nyitottabbak az újdonságok, az új technológiák felé. Biztos sokan fognak megfelelő megoldást találni itt a továbblépéshez, továbbtanuláshoz – mondta Nyilas Mihály.

Az oktatási vásáron mintegy hetven munkaadó 1300 munkahelyet kínál azoknak, akik dolgozni szeretnének.

A pályaválasztást segítő vásár szombatig tekinthető meg, a Nemzetközi Könyvszalonon pedig 13 ország 150 kiadója várja hétfő estig a látogatókat, vásárlókat. Vasárnap 13 órakor az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet is bemutatkozik. A belépés ingyenes.