2024. április 26., péntek

Nehezen indul a tavaszi vetés

Az őszi kalászosok gyengén fejlettek – A szárazság tönkretette a repcét, kukorica és napraforgó lesz a legtöbb

Tavaly március 1-jén hó és –24 fokos szibériai hideg volt, míg idén március első napjaiban rekordmelegeket mérhettünk a Kárpát-medencében.

Az őszi szárazság után a tavasz is hasonlóan kezdődik, újra megszaporodtak a tűzesetek, pedig tilos a gaz égetése (Gergely József felvétele)

Az őszi szárazság után a tavasz is hasonlóan kezdődik, újra megszaporodtak a tűzesetek, pedig tilos a gaz égetése (Gergely József felvétele)

A szélsőséges, egyre szárazabb és összességében melegebb időjárás miatt a mezőgazdasági termelők a tavalyi aszályos második félévet követően ismét bajban vannak. A búza és az őszi árpa igen gyönge, nem tudtak a növények megerősödni. A repcével beültetett parcellák zömét ki kell szántani, és valamilyen tavaszi kultúrával pótolni. De mit érdemes vetni idén tavasszal? Erről kérdeztük Sándor Józsefet, a felsőhegyi Napredak Földműves-szövetkezet igazgatóját.

– Az ősszel a gazdák két fajta árpára szerződhettek nálunk, mintegy száz hektár sörárpára kötöttünk termelési szerződést, ezenfelül még mintegy ötven hektár sörárpa van elvetve, amire nem szerződtek. Takarmányárpából is hasonló a helyzet, száz hektár körüli terület van bevetve a szövetkezetünkkel együttműködésben, de sokan padlásról is vetettek. Az olajrepce rossz állapota miatt megnőtt a kereslet a tavaszi árpavetőmag iránt. Sajnos Szerbiában nincs tavaszi árpavetőmag, illetve annyira kevés van, ami nem tudja kielégíteni az igényeket. A nagyobb termés miatt korábban mindenki az őszi árpára koncentrált, ezért a magtermesztők nem termelnek tavasziárpa-vetőmagot, pedig az most nagyon jól jönne, minden mennyiséget el lehetne adni – magyarázta a földműves-szövetkezet igazgatója, hozzátéve, az újvidéki mezőgazdasági intézet adatai szerint a téli csapadék nem érte el a talaj alsóbb rétegeit, hamar kiszárad a felső termő réteg.

– A februári csapadékszegény időszak után a hirtelen jött meleg előrevetíti az újabb aszályos évet. Erre a kedvezőtlen helyzetre kellene felkészülni. Február végén már húszfokos melegeket mértek, ami nagyon rossz előjel a mezőgazdasági termelők számára. Napraforgó- és kukorica-vetőmagból felkészültünk, attól tartok, hogy rengeteg kukorica és napraforgó lesz a repce kiesése miatt. Akinek volt saját tavaszi árpája, jól el lehetett adni, sokan padlásról vetnek. A klímaváltozás már nem mese, az elmúlt évek rácáfoltak erre. A konyhakertészet, a szabadföldi és fóliás termesztés is megsínylette a szélsőséges, nagy hőingadozással járó időjárást. A forróságra jött egy váratlan nagy esőzés, ami olyan vírusokat, baktériumokat indított el, amelyek letarolták a paprikát, az étkezési és a fűszerpaprikánál is hatalmas terméskiesést okozva. A gazdák termelési kedve visszaesett, nagyon nehéz év előtt állunk. Tavaly jól termett a kukorica, amiből finanszírozhatnák esetleg a tavaszi vetést, de ez most nagyon olcsó. A szerződéskötéseknél meglátszik a pénztelenség, kevesebbet szerződnek, óvatosak az emberek, sokan még a tavalyi vetőmaggal és műtrágyával is tartoznak a termeltetőknek. Az idén még a műtrágyaellátás is gond, egy hónapra szállítják le a forgalmazók – mondta Sándor József.