2024. április 25., csütörtök

Húsz százalékkal kevesebb a munkanélküli

A szabadkai Regionális Gazdasági Kamara székházában szerdán a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a munkaadók részére tanácskozást szervezett, amelyen az előadók a szervezet munkáját és legfőbb intézkedéseit mutatták be.

Az esemény előtt megtartott sajtótájékoztatón a rendezvény célját Snežana Sedlar, a szolgálat tartományi igazgatója ismertette.

Dušan Torbica, Petar Jarić, Snežana Sedlar és Srđan Samardžić (Fotó: Gergely Árpád)

Dušan Torbica, Petar Jarić, Snežana Sedlar és Srđan Samardžić (Fotó: Gergely Árpád)

– Ez egyike a számos akciónknak, amellyel közvetlen, interaktív kapcsolatot alakítunk ki a munkaadókkal, akik a munkakeresők mellett a legfontosabb célcsoportunk. Szeretnénk a munkavállalókat tájékoztatni szolgáltatásainkról, továbbá igyekszünk az eddigi partnereinket megtartani, és új munkaadókat is bekapcsolni intézkedéseinkbe – nyilatkozta Snežana Sedlar, és hozzátette, hogy a tartományi szolgálat az Észak-bácskai körzetben számos hasonló rendezvényt szervez a közeljövőben.

Petar Jarić, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat igazgatóhelyettese elmondta, hogy a munkanélküliség csökkentésére meghozott intézkedésekre négy és fél milliárd dinár van elkülönítve a köztársasági költségvetésből, ebből az összegből ötszázötvenmillió dinár a rokkantak elhelyezésére van előirányozva.

Srđan Samardžić, a Szabadkai Városi Tanács turizmussal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a városi önkormányzat aktívan támogatja azokat az intézkedéseket, amelyeket az elmúlt években a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hozott a munkanélküliség visszaszorítására.

– A város elsősorban a hazai és a külföldi munkaadók számára kedvező munka- és befektetői környezet megteremtésével, valamint a már létező vállalkozások kapacitásának szélesítésével tudja segíteni a szolgálat munkáját – mondta Srđan Samardžić, és hozzátette, hogy a legutóbbi városi képviselő-testületi ülésen elfogadásra került az idei évi helyi akcióterv a munkanélküliség leküzdésére, amely a város területén e célból foganatosítandó intézkedések alapdokumentuma.

Végezetül Dušan Torbica, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókszervezetének igazgatója szólt a sajtó képviselőihez, aki konkrét adatokat osztott meg a nyilvánossággal. Elmondta, hogy az elmúlt hónap végén 8200 munkanélkülit tartottak nyilván az Észak-bácskai körzetben, ebből 4800-at Szabadka város területén. Dušan Torbica elmondása szerint ez húsz százalékkal kevesebb munkanélkülit jelent az előző év ugyanezen periódusához képest. Szerinte ez a folyamat azzal magyarázható, hogy a hazai munkaadók is új munkahelyeket nyitottak, és a kisbajmoki ipari park is gyors fejlődésnek indult.