2024. április 26., péntek

Több pénz kátyúzásra

Óbecsén a tavalyi összegnek több mint a dupláját költik majd útjavításra

A tavalyihoz képest több mint kétszer annyi pénzt áldoznak az idén Óbecse községben a kátyúzásra, azaz az utak nyári karbantartására: 9 millió helyett 20 millió dinárból szeretnék betömni a tátongó lyukakat az úttesteken.

Tavaly ősszel krizantémokat ültettek Óbecsén a Köztársaság utca kátyúiba (Fotó: Fehér Rózsa)

Tavaly ősszel krizantémokat ültettek Óbecsén a Köztársaság utca kátyúiba (Fotó: Fehér Rózsa)

A lakosok nem csak a sok és veszélyes kátyúk miatt panaszkodnak, ők a korábban elvégzett munka minőségével is elégedetlenek, a kátyúzások ugyanis csak ideig-óráig oldják meg a gondokat. Željko Plavšić, a Komunalac Közvállalat igazgatója azt ígéri: ezúttal a leendő kivitelezővel szemben is komolyabb elvárásokat támasztanak majd, ezért a rosszul elvégzett munka miatti reklamációk és pereskedések elkerülése érdekében komoly kapacitással és tapasztalattal rendelkező, megbízható céggel szeretnének leszerződni erre a munkára. A közbeszerzési eljárást most készítik elő, a kiválasztott cégnek pedig legfeljebb húsz nap alatt kell majd elvégeznie a község kátyúinak a betömését.

A községben az útburkolati jelek is alaposan megkoptak, és miután hiába vártak az illetékesekre, ismeretlenek ecsettel festettek nemrégiben zebrát a Táncsics Mihály utcában – az igazgató szerint erre semmi szükség, mert hamarosan – az útjavítások befejezése után – a horizontális útjelzéseket is felfesti majd egy kivitelező. A horizontális útburkolati jelekre 2,5 millió dinárt költhetnek el Óbecsén, a parkolók megjelölése pedig további 500 ezer dinárba kerül.

Nemrégiben a Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon tették nyilvánossá azt az adatot, mely szerint egy 140 országot értékelő listán Szerbia a 120. helyet foglalja el az országutak rossz minősége miatt. A Szerbiai Utak Közvállalat adatai szerint a hazai utak karbantartása évente 168 millió eurójába kerül az országnak.