2024. április 26., péntek

Talajszinti zöld szökőkút

Százhúszmillió dináros befektetés a város központjában

Szinte minden szabadkainak van valami kedves emléke a város egyik szimbólumaként számon tartott zöld szökőkúttal kapcsolatban, ezért sokan sajnálattal fogadják, hogy teljesen új kerül a helyére. Ugyanis még az idén megkezdődik a szökőkút felújítása. Várhatóan teljesen új külalakot kap, talajszinti lesz, és kör formájú. A renoválást több tényező is indokolttá teszi.

Nyolc éve zárták le a szökőkutat (Fotó: Gergely Árpád)

Nyolc éve zárták le a szökőkutat (Fotó: Gergely Árpád)

A zöld szökőkutat 1985-ben építették, 2011-ben pedig faburkolattal zárták le, mert nagyon rossz állapotba került a téli fagyok és a tisztítás során használt vegyi anyagok miatt. A szökőkutat körbevevő kerámialépcsők megrongálódása is tetézi a kialakult helyzetet a gördeszkások „szórakozása” miatt. A legnagyobb problémát talán a föld alatti csövek elöregedése jelenti, mert a károsodások miatt nagy mennyiségű víz szivárgott ki a környező épületek alá, ami a stabilitásukat veszélyeztette.

Az évek alatt kiderült, hogy a 34 éves szökőkutat nem tudják felújítani, és le is kell bontani ahhoz, hogy hozzáférhetővé váljanak a meghibásodott vezetékek. A tervek szerint az új szökőkút köré kis zöld területet alakítanak ki, és mivel földbe süllyesztett lesz, ezért a karbantartás is egyszerűbbé válik, szükség esetén pedig rendezvények helyszíne is lehet majd.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A felújítási munkálatokkal kapcsolatban az önkormányzat Beruházási és Fejlesztési Titkárságához fordultunk. Kérdéseinkre írásban kaptunk választ.

„A projekthez hozzátartozik a szökőkút felújítása, újjáépítése és az azt övező tér rendezése is. A tervdokumentáció előirányozza az építkezési, vízgépészeti és villamossági munkálatokat is. Az elavult technológia miatt építészeti, hidrotechnikai tervmódosítás történt, akárcsak a vízgépészeti felszerelések és az áramenergetika terén. A szökőkút külalakja is megváltozik majd. A talajszinti szökőkút a központi tér közepén helyezkedik majd el kör alakban, ami kinézetével, formájával és építészeti sajátosságával épül majd be a város központjának környezetébe. A munkálatok az év közepén kezdődnek el. A városi költségvetés alapján a befektetés teljes összege mintegy 120,5 millió dinár, amelyből 40 milliót ebben az évben különítenek el a munkálatokra, a fennmaradt összeget pedig a következőben. A pénzeszközök utalása a munkálatok kivitelezésétől és a városi költségvetésbe befolyó bevételektől függően történik majd” – olvasható az illetékesektől kapott válaszban.