2024. április 26., péntek
U23-AS BIRKÓZÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK

A székváros sportdiplomáciai sikere

2017 után ismét igen rangos birkózóversenynek ad otthont Újvidék, ahol mától vasárnapig tartják meg az U23-as Európa-bajnokságot. A székváros két évvel ezelőtt felnőtt-Eb-t rendezett, s nem meglepő, hogy újra ilyen rangos esemény házigazdája, hiszen a tartományi fővárosban kiváló versenyt láthattunk, amelyet óriási érdeklődés kísért, s nem utolsósorban az ország himnusza is felcsendült, mert a zentai Frísz Krisztián bajnok lett.

Mindebből kiindulva, nincsenek kételyeink, hogy ismét egy jól megszervezett Eb-t láthatunk, s a kötöttfogású csapat akár több érmet is nyerhet.

A Szerbiában megrendezett és megrendezendő versenyek mögött mindig ott áll az ilyen szempontból szupertapasztalt Milorad Dokmanac, aki jelenleg a szövetségi kapitányi posztot tölti be, de biztosak lehetünk benne, hogy a sportember a verseny minden technikai részére odafigyel, mint ahogy teszi ezt a régióban már vagy 10 éve.

Logikus tehát, hogy az Eb kapcsán őt kaptuk mikrofonvégre.

• Kapitány úr, tekinthető-e Újvidék sportdiplomáciai sikerének, hogy 2017 után ismét egy ilyen rangos eseménynek adhat otthont?

– Szerbia az elmúlt években minden itt megrendezett birkózónagyversenyen helytállt, ennek csúcspontja az újvidéki Eb volt, melyet nagyon sikeresnek könyvelt el az UWW. Ezért hát, amikor országunk, ezen belül Újvidék jelentkezik rendezőnek, szinte biztosak lehetünk abban, hogy a világszövetség oda is ítéli a szervezés jogát. Ha ezt vesszük alapul, minden bizonnyal jogosan beszélhetünk sportdiplomáciai sikerről.

• A 2017-es Eb sok örömet hozott nekünk. Mire számíthatunk most?

– Az az Eb mindannyiunknak szép emlékként marad meg. Úgy tartom, hogy ennek a nemzedéknek az az év és a tavalyi volt a csúcspontja, de adja a jóisten, hogy ne legyen igazam, hanem a tokiói olimpián is legalább annyira örülhessünk, mert a Nemes testvérek sok-sok örömet szereznek még nekünk. Ezen a versenyen tíz szolid képességű fiatalember képvisel majd bennünket kötöttfogásban, de mindenképpen kiemelkedik közülük Nagy Szebasztián, aki figyelemre méltó formában van, s ezt a közelmúltban versenyen is megerősítette. A magyarkanizsai fiatalemberen kívül ott van még az egyre jobb Kolompár Szebasztián, Žarko Dickov és Boban Živanović, akik már tapasztalt versenyzők, így rájuk figyelni kell, mert akár érmekért is küzdhetnek majd.

• Nők és szabadfogásúak?

– Nagy gondjaink vannak a meglévő programok finanszírozásában, így egyszerűen nem jut jelentősebb pénz a női és a szabadfogású program olyan fejlesztésére, hogy azok a versenyzők a nemzetközi mezőnyben is megfelelő szinten birkózhassanak. Szerbiában jelenleg mintegy húsz lány edz szorgalmasan, de a szabadfogásnál például szakembergondjaink is vannak, hiszen országunkban nincs egy ilyen szakedző sem.

• Újvidék felkészült az újabb Eb-re?

– Ebben nem kételkedek. Minden óraműpontossággal működik, s elmondhatom, hogy Újvidéknek az egyik legkiválóbb feltételei vannak egy ilyen verseny megszervezésére. Mindezért, erre a megmérettetésre is a legmagasabb szintű vendégeket várjuk a birkózás világából.

A kötöttfogású csapat, 55 kg: Kolompár Szebasztián. 60 kg: Dejan Petrović. 63 kg: Miljan Đukanović. 67 kg: Nagy Szebasztián. 72 kg: Aleksa Erski. 77 kg: Andrija Maletin. 82 kg: Branko Kovačević. 87 kg: Žarko Dickov. 97 kg: Boris Petrušić. 130 kg: Boban Živanović.

Nők, 59 kg: Fábián Anna.

Batez a helyszínen

Trajković: „Növekvő népszerűség övezi ezt a sportágat”

A ma kezdődő Eb szervezőbizottsága tegnap a SPENS-en járt, s a helyszín megtekintése után sajtótájékoztatót tartottak, melyen Vladimir Batez tartományi szakági titkár, a szervezőbizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy jövőre olimpiai év lesz, így az újvidéki Eb-n részt vevők közül sokan egész biztosan Tokióban is ott lesznek. Batez köszönetet mondott a szerb kormánynak és a székváros önkormányzatának a támogatásért, amely nélkül a bajnokság nem valósulhatott volna meg. Immár azt is tudni, hogy 357 versenyző érkezik 35 országból, kísérőikkel együtt pedig a résztvevők száma meghaladja majd a 600-at. Željko Trajković, a Szerbiai Birkózószövetség elnöke elmondta, hogy a birkózás a korábbi időszaktól eltérően manapság évről évre népszerűbb országunkban:

A sajtótájékoztató résztvevői (Szeli Balázs felvétele)

A sajtótájékoztató résztvevői (Szeli Balázs felvétele)

– Szép eredmények születnek, de örülünk minden egyes gyermeknek, aki betér az edzőterembe, ez továbbra is hatalmas siker a számunkra. Amennyiben sikerül – márpedig a minisztérium és a sportügyi titkárság megértésének és támogatásának köszönhetően sikerülhet –, rangos tornákat szerveznénk itthon, ez pedig lendületet adhat a most feltörő nemzedéknek ahhoz, hogy eredményeikkel beérjék elődjeiket. Ezen az Eb-n egy 6-7 ígéretes és szinte egyforma képességű fiatalból álló csapatunk van, akiktől sokat várunk. Szerbiában a birkózás most a legeredményesebb sportág az olimpiai és más, világszintű versenyek tekintetében, tavaly ugyanis 6 érmet hoztak haza birkózóink, s ez az egyharmada az összes ilyen szinten megszerzett szerb éremnek.
A kötöttfogású mérkőzések ma kezdődnek, de az ünnepélyes megnyitó csak kedden lesz. Az érdeklődőket aznap 16.30-ra várják a SPENS épületében.

A magyarok

Megszokhattuk már, hogy Magyarország minden világversenyen nagy csapatot indít, s ez Újvidéken is így lesz. A két legnagyobb nevű versenyző mindenképpen Lévai Zoltán (kötöttfogás, 82 kg) és Galambos Ramóna (57 kg), hiszen előbbi egy súllyal lejjebb már nyert U23-as Eb-t (meg már vagy tucatnyi korosztályos érme van), utóbbi pedig már a felnőttek között volt Eb-bronzérmes. A szakvezetők megfogalmazása szerint minden szakágban legalább 2-2 érem és más jó helyezés az elvárás, meglátjuk, ebből mi teljesül.

A kötöttfogású csapat, 55 kg: Kovács Bence. 60 kg: Török Tamás. 63 kg: Torba Erik. 67 kg: Balatoni Bence. 72 kg: Kajtán Olivér. 77 kg: Lévai Tamás. 82 kg: Lévai Zoltán. 87 kg: Vitek Dáriusz. 97 kg: Érsek Róbert.

A női csapat, 50 kg: Réczi Bianka. 55 kg: Szekér Szimonetta. 57 kg: Galambos Ramóna. 59 kg: Bognár Erika. 65 kg: Szabados Noémi.

A szabadfogású csapat, 57 kg: Gamzat Kalidov. 61 kg: Kiss Károly. 65 kg: Asarin Roman. 70 kg: Vida Csaba. 74 kg: Antal Dániel. 79 kg: Lukács Botond. 86 kg: Szurovszki Patrik. 92 kg: Tóth Bendegúz. 97 kg: Wittmann Kristóf. 125 kg: Nagy Mihály.

A hétfői program, kötöttfogás: 55, 63, 77, 87, 130 kg. A délelőtti program 11.30-kor, a délutáni 18 órakor kezdődik.