2024. április 26., péntek

Tűz a dzsámi árnyékában

Tilos a tarlóégetés a horgosi határban – Óriási károkat okoztak a gyújtogatók

Napok óta esténként hatalmas kárt okozva gyújtogat(nak) ismeretlen személy(ek) a Szelevényi-pusztákhoz tartozó területen. Többhektárnyi természetvédelmi földterület perzselődött már így fel. A tűzoltóknak ugyan sikerül megfékezniük a tüzet, de a kár így is hatalmas. Tóth Zoltán horgosi tűzoltóparancsnok elmondta, elsősorban Kishorgosnál az Ibolyás-erdő alatti részt érinti a probléma, az autópálya mellett.

– Mintegy tíz-tizenkét hektárnyi a szóban forgó nádas terület, amely levezet az autópálya mellé és végig az erdő alá. Csütörtökön érkezett az első bejelentés, hogy ezen a részen tűz van. Miközben ezt oltottuk, jelentették, hogy valaki meggyújtotta a bejárat melletti kéthektáros részt is. Tűzoltóink erről a helyszínről a bejárati részre mentek, majd öt perc sem telt el, és már újabb bejelentés érkezett, miszerint a határzónában, a Holt-Tisza mellett is meggyújtották a nádat, és még ha ez nem lett volna elég, a Szelevényi-erdő lejáratánál, az úgynevezett Tratyik, amely tíz-tizenöt hektárt ölel fel, szintén lángolt. A községből négy, a szabadkaiak részéről pedig egy tűzoltókocsi érkezett a helyszínre. Öt járművel összesen tizennyolc fő vett részt az oltásban. Horgos területén az elmúlt egy hétben tizenhat bevetés volt nyílt területen – mondta Tóth Zoltán.

Arra, hogy ki a tettes, egyelőre még nem derült fény, a hatóságok azonban dolgoznak az ügy területén. Az bizonyos, hogy a természetvédelem szempontjából óriási kár jegyezhető. Sáfrány Attila, Magyarkanizsa község közigazgatási hivatalának főosztályvezetője szerint olyan fajok pusztultak el, amelyek a környékünkön csak itt lelhetők fel.

– A Szelevényi-puszták Templompart nevű része köztársasági védelem alatt áll. Itt jórészt állami földek vannak, mezőgazdasági területek, legelők, kaszálók, amelyeket az önkormányzat adhat bérbe. A környezetre, illetve az itt élő természeti értékekre nézve nagyon káros a tűzgyújtás, amit a törvény szigorúan büntet is, úgyhogy az elkövető(k) jelentős pénzbírságra számíthat(nak), annál is inkább, mert például egész Szerbia területén csak itt találhatók kosborfajok (vad orchideafaj) vagy például báránypirosító – mondta a szakember.

A községi katasztrófavédelmi törzskar vezetője, Bajtai Balázs szerint ugyan győzik kapacitással a tűzoltást, de az igazi megoldás természetesen a tettes(ek) felelősségre vonása lesz, ami remélhetőleg hamarosan be is következik.

– A rendőrséggel felvettük a kapcsolatot, és az ígéretükhöz híven minden este járőrözni fognak a környéken. Valószínűleg szándékos gyújtogatásról van szó – magyarázta a helyszínen Bajtai Balázs.

Az egykori Bácska birtokon már csak a megmaradt épületmaradványok sejtetik, hogy egykor virágzó élet volt itt. Most azonban egészen más a látkép. Csikós Lászlóval, a magyarkanizsai községi tanács szociális és egészségvédelemmel megbízott tagjával teszünk egy rövid látogatást a közelben lévő migránsoknál is. Közelebb érve Magyarkanizsa község első dzsámiját fedezzük fel. A migránsok, akik nagyjából huszonöten húzták meg magukat az életveszélyes épületekben, téglákból kialakították maguknak az imahelyet, a másik megdöbbentő látkép pedig az ő krikettpályájuk, ahol szórakoznak. Péntek 11 óra van, és a fiatalember, aki már három éve van Szerbiában, és számos várost megjárt már, most itt bújik elő a szemét dörzsölgetve. Most ébredt. Elmondásuk szerint mindegyikük más úti célt tűzött ki magának, van, aki Németországba menne, akad, aki Olaszországot választotta, egyesek pedig Spanyolországba mennének, de még Magyarországra sem sikerült átjutniuk. Addig pedig itt élik a mindennapjaikat, Horgosról beszerzik az élelmet, a postára mennek az otthonról utalt pénzért, amiből igyekeznek tengetni életüket. Nem törődnek a tűzzel. Míg mi a saját természetvédelmi területeinket próbáljuk megóvni, addig a migránsok dzsámit építenek.