2024. április 19., péntek

Madarakról és madáretetésről

Szekeres Ottó hasznos tanácsokkal látta el a hallgatóságot

Bár a téli madáretetés a jó idő beköszöntével már-már a végére jár, a téma mégsem veszít aktualitásából, kiváltképpen azok számára, akik az elkövetkezendő télen is szeretnék etetni a madarakat.

A madárbarátok általában szeretik megfigyelni az etetőjüket látogató madarakat, és arra is kíváncsiak, mely madarak járnak táplálkozni a kihelyezett etetőkre. Ha azonban nem jártasak a témában, a madárfajok megkülönböztetése, meghatározása nehézségeket is okozhat. A Topolyai Téli Esték e heti előadása során viszont segítséget kaphattak arra, hogy könnyebben felismerhessék a madarakat, illetve arra vonatkozólag is új ötleteket kaptak, hogy milyen táplálékkal töltsék fel etetőiket, ha a kistestű énekesmadarak mellett más madarakat is szívesen látnának.

Mint azt előadásában Szekeres Ottó, a Palics–Ludas Közvállalat munkatársa, természetvédelmi őr elmondta, a téli madáretetés leggyakrabban napraforgóval történik, amit leginkább a cinegék fogyasztanak. A napraforgó semmiképp se legyen pörkölt, sózott, penészes vagy dohos, mert ezek miatt a madarak el is pusztulhatnak. A cinegék közül a széncinege, kékcinege, fenyves cinege, valamint a búbos cinege látogatja az etetőket. Színes csapataikat könnyen megfigyelhetjük egy kertben kihelyezett dúcetetőn. Őket nemcsak táplálékkal, hanem fészkelőhellyel is házunk tájára csábíthatjuk. Erre a célra ajánlottak a mesterséges odúk. A cinegék csapatával gyakran mozog együtt a kis termetű, szelíd őszapó, ami inkább a vegyes magkeveréket szereti, de almát is helyezhetünk ki a számára. Tovább színesíti az etetők környékét a sárgafejű királyka, ami egy nagyon kicsi, gyakorlatilag a második legkisebb madarunk. A fején lévő jellegzetes, sárga foltjáról könnyedén felismerhető. A pintyek közül leggyakrabban a zöldike, a tengelic, az erdei pinty, a fenyőpinty, a kenderike és a meggyvágó fordul meg az etetőkön. Közülük talán legismertebb a stiglinc néven is ismert tengelic, ami kedvelt kalitkamadárnak számított, és még napjainkban is számos példány kerül befogásra, annak ellenére, hogy fokozottan védett madárról van szó. Ha makkot és kukoricát is kihelyezünk az etetőnkbe, könnyen előfordulhat, hogy meglátogat bennünket a szajkó. Ha vörösbegyet szeretnénk etetni, ajánlatos lisztkukacot beszerezni. Láthatunk még az etetőnkön mezei pacsirtát is, ami egyre gyakrabban marad itt télire. Nádi sármányt, nagy fakopáncsot, vagy akár fekete harkályt faggyú és napraforgó keverékével etethetünk. A harkályok jelenléte főleg a másodlagos odúfoglaló madarak miatt fontos, mivel a fekete harkály akkora odút ácsol magának, amiben még a macskabagoly is könnyedén megtelepedhet. Almával etethetjük a rigókat, mint a feketerigó, szőlőrigó, énekes rigó, vagy a téli vendégként látható fenyőrigó, ami az ostorfák termését is szívesen fogyasztja.

Aki madáretetőt helyez ki a kertjébe, annak számolnia kell azzal is, hogy nem csak a fent említett madarak fogják meglátogatni, hanem előbb-utóbb megjelennek a ragadozók is, és a könnyű zsákmányszerzés reményében gyakran felzavarják a táplálkozó madárcsapatot. Leggyakrabban a karvaly csaphat le közéjük, amit gyakran összetévesztenek a héjával. Bár sokakat bosszantanak a vadászó ragadozók, tudnunk kell, hogy ők valójában egyfajta szelekciót végeznek, kiszűrik a gyengébb egyedeket.

A ragadozó madarak etetése sem idegen számunkra, bár ezt szakemberek végzik védett területeken. A célja az, hogy a védett területekre csábítsák a ragadozó madarakat annak reményében, hogy ott megtelepednek, fészket raknak, így csökkentve annak veszélyét, hogy esetleg másutt lelövik, vagy szándékosan megmérgezik őket. A természetvédelmi célú etetés során barna rétihéja, kékes rétihéja, egerészölyv, rétisas, parlagi sas, fekete sas, holló, valamint fakókeselyű látogatja a ragadozó-etetőket. Ez utóbbinak mintegy 500 egyedet számláló állománya található Uvacon. A ragadozókon kívül természetvédelmi céllal etethető több más madárfaj is a védett területeken, mint például a darvak, a nyári lúd, a gémek, vagy akár a túzok.

A Topolyai Téli Esték soron következő, sorrendben ötödik előadására március 5-én, kedden 18 órai kezdettel kerül sor a Művelődési Ház kiállítótermében. Dr. Vincze István: A napkutatás módszerei és eredményei című előadását hallgathatják meg.