2024. április 26., péntek

Trump és Kim az ebédet sem kérte

Kudarcba fulladt a hanoi csúcstalálkozó – Maradnak az atomfegyverek és a szankciók

Nem kell elsietni a megállapodást. Ezzel a hozzáállással tárgyalt Hanoiban az amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. Donald Trump számítása bejött. Így tegnap, a megbeszélések után, kénytelen volt bejelenteni: nincs egyezség Kim Dzsong Unnal. A kudarc ellenére a jövőben is tárgyalna Észak-Korea vitatott atomarzenáljának megsemmisítéséről. Az amerikai szankciók addig is maradnak. 

Sokan előrelépést, konkrét eredményeket vártak Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető második csúcstalálkozójától, amelyre bő nyolc hónappal később került sor a tavaly Szingapúrban megtartott első tárgyalásuk után. Ezúttal a vietnámi fővárosban alkudoztak, ám a szerdán kezdődött megbeszéléseik tegnap eredménytelenül értek véget.

Kim a szankciók teljes feloldását kérte, de Trump nemet mondott (fotó: AP/Beta )

Kim a szankciók teljes feloldását kérte, de Trump nemet mondott (fotó: AP/Beta )

Trump és Kim az első napon négyszemközt is beszélt Hanoiban, ám tegnap kisebb küldöttség tagjaként is egyeztettek. Alighanem csekély eredménnyel, hiszen mindketten a tervezettnél jóval korábban távoztak a szállodából, ahol tárgyaltak.

A bonyodalmakra utalhat az is, hogy elmaradt a tervezett közös aláírási ceremónia.

Az amerikai elnök tegnap személyesen erősítette meg, hogy nem állapodtak meg a fő kérdésben, vagyis Észak-Korea nukleáris fegyvereinek felszámolásáról, sem a kommunista ország ellen bevezetett amerikai szankciók feloldásáról. Kim szerette volna elérni a büntetőintézkedések feloldását, ám Trump ezt elutasította.

Ez arra utal, hogy még mindig eltérően ítélik meg a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését. Washington azt szeretné, ha Phenjan megsemmisítené a rendelkezésére álló nukleáris fegyvereit, amiért cserébe bőséges amerikai pénzügyi és gazdasági támogatást kapna.

Országa kilátásba helyezett fölvirágoztatása ellenére Kim vélhetően nem hajlandó megválni minden atombombájától. Talán azt szeretné elérni, hogy megtarthassa nukleáris arzenálját, vagy legalábbis annak egy részét, ám a jövőben nem gyártana új atomfegyvereket. Cserébe elvárná, hogy az Egyesült Államok oldja fel a szankciókat, amelyek sok gondot okoznak Phenjannak.

Trump is megerősítette tegnap, hogy Kim hajlandó lenne bizonyos nukleáris központjait feladni, ám nem azokat, amelyeket az amerikaiak akarnak. Persze az is lehet, hogy más fontos kérdésekben sem jutottak közös nevezőre. Erre utalhat az is, hogy még a tervezett közös munkaebéden sem vettek részt.

Ennek ellenére az amerikai elnök kedvezőnek, baráti hangulatúnak, sőt termékenynek nevezte a tegnap megszakadt tárgyalást. Utalt arra is, hogy a két nap alatt több jó ötlet merült föl, közöttük egy-egy saját kapcsolattartó iroda megnyitása a másik országában.

Szerinte az álláspontok is közeledtek néhány kérdésben (a tavalyi csúcstalálkozójuk óta), bár nem titkolta, hogy Kim elképzelése ellentétes az amerikaival. Elmondta: ezért is állt fel a tárgyalóasztaltól, s nem írt alá semmilyen dokumentumot.

Trump dolgavégezetlenül szállt be az elnöki gépbe (fotó: AP/Beta)

Trump dolgavégezetlenül szállt be az elnöki gépbe (fotó: AP/Beta)

Szólt arról is, hogy nem kötelezte el magát harmadik csúcsértekezlet mellett. Közölte: a következő találkozójukra hamarosan is sor kerülhet, de az is elképzelhető, hogy sokáig kell rá várni. Minden attól függ – tette hozzá –, hogy mi történik ezután.

A hanoi kudarc leplezése érdekében azért még hozzáfűzte: Kim biztosította arról, hogy Észak-Korea nem hajt végre kísérleteket atomfegyverrel, sem a hordozásukra alkalmas rakétával.

Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője is igyekezett elterelni a figyelmet a sikertelenségről, bonyodalmakról azzal érvelve, hogy Trump és Kim ezúttal is nagyszerű és építő jellegű találkozón vett részt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a két ország küldöttségei a jövőben újabb egyeztetéseket tartanak a vitatott észak-koreai atomfegyverek leszereléséről.

Lehet, hogy sokakat sikerült megnyugtatnia. Másokat azonban nem. Közéjük tartozhat az amerikai külügyminiszter is. Mike Pompeo ugyanis Hanoiban kijelentette: szerette volna, ha messzebbre jutnak a tárgyalásokon. Hogy ez mégsem sikerült, az szerinte Kimnek róható föl.