2024. április 26., péntek

Léggömbökkel búcsúztak az ablakoktól

Felújítási munkálatok kezdődnek a nagybecskereki Sonja Marinković (egykori Messinger) iskolában

Hétfőn megkezdődik a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola ablakainak cseréje. A tartományi oktatási titkárság 2,8 millió dináros támogatásának köszönve lecserélik a tantermek utcára néző ablakait. Ezzel egyrészt javul a diákok biztonsága, másrészt energiatakarékosság szempontjából is fontos volt a 115 éves iskolaépület nyílászáróinak cseréje. A diákok pénteken szimbolikusan léggömbök engedésével búcsúztak el a régi ablakoktól.
– A munkálatokat a pancsovai Tehnomarket építőipari vállalat végzi, a nagybecskereki Műemlékvédő Intézet szakembereinek a közreműködése mellett. Az ablakok külső része fából készült, a belsejük pedig alumíniumból, nyilatkozta tegnap Jelena Jenovay, a Sonja Marinković Általános Iskola igazgatónője.
Az iskolában elkezdődött az iratkozás, ami május 30-áig tart. A szülők mindennap 9 és 13 óra között jelentkezhetnek az iskolában. Ez nem csak a leendő elsősökre vonatkozik, hanem minden tanulóra, aki esetleg valamelyik másik iskolából szeretne átiratkozni hozzájuk. Az iskola megkönnyíti a szülők dolgát, akiknek csak a kérvényt kell benyújtaniuk, a többi szükséges dokumentációt már az iskola fogja beszerezni, elektronikus úton. Közben az iskola honlapján írások jelennek meg az egykori tanulóik elbeszélése alapján. Ennek célja az, hogy megmutassák az iskola előnyeit.
A kétnyelvű iskolának, a szentmihályi és a lukácsfalvai kihelyezett tagozatokkal együtt, összesen 239 tanulója van. A Magyar Nemzeti Tanács 2011-ben kiemelt jelentőségű magyar oktatási intézménnyé nyilvánította a tanintézményt. A tornaterem hiánya azonban gondot okoz, pedig Nagybecskerek első tornatermét éppen itt, a Messinger Karolin-féle Leánynevelő Intézetben nyitották meg 1904-ben, alig egy évvel az iskola megnyitása után. Ez volt az első tornaterem a Vajdaságban. Messinger Karolin volt az első szakképzett tornatanár is.