2024. május 5., vasárnap
ÉRDEKES HONLAPOK

Busójárás, Zooniverse és űrhajó fellövési naptár

Az idén február 28-a és március 5-e között rendezik meg a mohácsi busójárást. A rendezvénysorozat hivatalos oldalán (www.mohacsibusojaras.hu) minden szükséges információt megtudhatunk az idei busójárás rendezvényeinek a helyszíneiről és időpontjairól, de a turistákat online térkép, parkolási lehetőségek bemutatásának a segítségével is igyekeznek eligazítani az évente megrendezésre kerülő farsangi forgatagban, sőt a média/live hivatkozásra kattintva meleg szobánkban kényelmesen üldögélve is élőben követhetjük a busójárást.

***

Az idén ünnepli tízéves fennállását az Atlas Obscura (www.atlasobscura.com) című folyóirat, amely a világ legérdekesebb helyeit tárja az olvasói elé. A rendkívül egyszerűen és ízlésesen megszerkesztett honlap 15 500 cikket tartalmaz a turisták által meglátogatható legérdekesebb földrajzi lokációkról, ezek gasztronómiájáról és nevezetességeiről, amelyeket kereső által is felkutathatunk.

***

A Zooniverse közösségi közreműködéssel különböző projektumokkal foglalkozó oldalon található az a felmérés, amelynek készítői arra kíváncsiak, hogy világszerte az emberek mennyire vannak tisztában az emberi test szerveinek az elhelyezésével. A felmérésben bárki részt vehet, s csak annyit kell tennünk, hogy az oldalon (www.zooniverse.org/projects/h-spiers/where-are-my-body-organs/classify) található sematikus ábrán 26 markert helyezünk el a megfelelő helyekre, amelyek közül minden egyes marker egy-egy szervet jelképez. Ezt követően, az adatvédelmi előírásokkal összhangban néhány személyes adatot is meg kell adnunk, s már el is készültünk a felmérés megválaszolásával, s elégedettek lehetünk, hogy ezzel hozzájárultunk egy nemzetközi tanulmány elkészítéséhez.

***

Mindig is érdekelt minket az űrkutatás? A Rocket Launch Live (www.rocketlaunch.live) oldal segítségével naprakészen értesülhetünk az összes űrügynökség, illetve űrkutatással, valamint űrutazással foglalkozó szervezet űrhajókilövéseinek az időpontját és földrajzi lokációját illetőleg, de az aktuális űrkutatással kapcsolatos híreket is elolvashatjuk.

***

George Meliées Út a Holdba című alkotása egyike a legrégebbi filmes alkotásoknak. A Google csapata a rendező tiszteletére elkészítette az első olyan Google–Doodle-t (a böngészőben a cég logóját különleges napokon helyettesítő animáció/grafika/ interaktív játék), amely Cardboard VR szemüveg segítségével, 360 fokban a virtuális valóságban is „körbesétálhatunk” Meliées alkotásaiban (www.youtube.com/watch?v=BEePFpC9qG8&feature=youtu.be), mintha csak mi is szereplői lennénk a francia rendező 115 évvel ezelőtt elkészített némafilmjeinek.

***

Az Európai Űrügynökség az ESA által összegrundolt ESASky (www.sky.esa.int) honlap két célt szolgál. Egyrészt szórakoztatva tanulhatunk a segítségével az űrkutatás terén, illetve a csillagászat iránt komolyabban érdeklődők pedig szabadon átvehetik az ESA különböző küldetései során összegyűjtött összetett adatokat is. Az oldalon böngészők nem árt ha tudják, hogy ez egy tudományos szervezet honlapja, így az adattovábbítási lehetősége is korlátozott, így amennyiben tudományos (science) módban keresünk utána egy minket érdeklő tudományos adatnak, megtörténhet, hogy ezt eléggé lassan tudjuk csak leszedni az oldalról.