2024. április 26., péntek

Költségvetési eszközök a sportkluboknak

Idén a topolyai községben bejegyzett 34 sportszervezet összesen 12 millió dinárt kap a községi költségvetésből a működési költségeik fedezésére. A különféle sportrendezvények szervezésére pedig a büdzsében 2 millió dinárt különítettek el. Vannak olyan sportklubok, melyek pályáztak rendezvény szervezésére és működési költségekre is. Összesen 44 községbeli sportszervezet részesül valamilyen jellegű támogatásban.

Tegnap délelőtt a képviselő-testület nagytermében  Kislinder Gábor községi elnök aláírta a szerződéseket a sportklubok felhatalmazott képviselőivel. Elmondta, hogy a keret megegyezik az előző évivel, ez viszont nem jelenti azt, hogy az egyesületek is ugyanannyi pénzre számíthatnak. Idén valamivel kevesebb volt a beadvány – különféle okokból –, így az előző évinél valamivel többet kapnak az egyesületek. Kislinder hangsúlyozta, hogy kiemelten tekintenek a sportra, de idén az építkezéseken van a hangsúly, a költségvetést is ennek szellemében állították össze. A községi elnök elmondta még, hogy a sportegyesületek a helyi közösségek kiírásaira is pályázhatnak még.

A szerződések aláírása előtt Sztankó Zsuzsanna, a községi közigazgatás költségvetési felügyelője egy rövid ismertetőt tartott a sportklubok képviselőinek, melyben felhívta a figyelmet arra, hogy az eszközöket rendeltetésszerűen kell felhasználni, és el is kell számolni velük. Kilátásba helyezte, hogy a közeljövőben szerveznek majd egy részletes ismertető előadást ezzel kapcsolatban.

A legnagyobb összeget – 1,74 millió dinárt –, a topolyai TSC Labdarúgó Klub működési támogatására ítélték oda. A több száz fiatalt és gyereket „megmozgató” egyesület további 170 ezer dináros támogatásban részesült, amit rendezvényszervezésre fordíthat. Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója írta alá a szerződéseket, aki elmondta, hogy az önkormányzat odafigyel arra, ami a klubban történik, és egyben megköszönte a támogatást. A rendezvények közül Palágyi kiemelte a TSC Kupa Labdarúgó Tornát, melyet idén is, már hagyományosan, augusztusban szerveznek majd meg.

A városban és a község településein bejegyzett klubok előre megszabott kritériumok alapján kapják a költségvetésből a támogatást. A TSC mögött összeg tekintetében a második a listán a Topolyai Karate Klub, mely működésére 1,44 millió dinárt, programszervezésre pedig 140 ezer dinárt kap ebben az évben. A Topolčanka Női Kosárlabdaklub működésre 1,2 millió dinárt kap, további 120 ezret sportrendezvények megszervezésére. A topolyai TSC Asztalitenisz Klub számára 972 ezer dináros támogatást ítéltek meg működési költségekre, 120 ezer dinár értékben pedig rendezvényszervezési támogatásban részesül. Az Egység Teke Klub 672 ezer dinárból gazdálkodhat az idén, a programjaira pedig 80 ezer dinárt kapott.

A falvak labdarúgó-klubjai közül a pacséri 1,2 millió dinár értékben részesül működési költség-támogatásban, további 70 ezer dinárt kaptak rendezvényeik megszervezésére. Pannónia, Krivaja és Njegoševo 348 ezer dináros támogatást kapott a labdarúgóklubok működtetési költségeire, Pannónia kivételével rendezvényszervezési kiadásokra további 15 ezer dinárt nyertek. A bácskossuhtfalvi Sloga 300 ezer dinárt kapott működési költségeinek fedezésére, 10 ezer dinárt pedig a programjaik költségére. A Bajsai Labdarúgó Klub működési kiadások címén 420 ezer dinárt nyert, programszervezési fedezetre pedig 85 ezer dinárt.