2024. április 26., péntek

Segítség kezdő vállalkozóknak

Előadást szervezett Szabadkán a Panonreg

Kétnapos ingyenes képzést szervezett kezdő vállalkozóknak a Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség a szabadkai Szabadegyetem termeiben. A Gazdasági Minisztérium a fejlesztési alappal együttműködve valósítja meg vállalkozásra ösztönző programját. Az ügynökség munkatársai segítséget nyújtanak a projektek és az üzleti tervek készítésében is.

– A program elsődleges célja, hogy a leendő vállalkozásoknak olyan ismereteket nyújtsunk, amelyek szükségesek lehetnek számukra a vállalkozásuk elindításához, illetve útmutatót adnak egy fenntartható üzleti modell kialakításához is. A résztvevők megtanulják, milyen képességekkel kell rendelkeznie egy vállalkozónak, és általános közigazgatási tudásra is szert tehetnek. Sokan közülük ismerik azt a szakmai területet, ahonnan végzettségüket szerezték, de még nincs üzletvezetési, közgazdasági, jogszabályozási alaptudásuk, még nem tudják, hogyan kezeljék vállalkozásuk költségeit, hogyan folytassanak megfelelő üzleti kommunikációt vagy piackutatást. Ezek mind elengedhetetlen elemei a cégvezetésnek. Egy vállalkozónak nemcsak saját üzleti technológiáját kell alaposan ismernie, hanem állandóan fejlődnie kell a menedzselés területén is. A Panonreg nem csak a kezdetekben nyújt segítséget, hanem a későbbi fejlődési szakaszokban is előadásokat szervez, és vásárokra invitálja a vállalkozókat – nyilatkozta lapunknak Ljubica Mesaroš, a Panonreg igazgatóhelyettese a tegnap kezdődött előadássorozaton. A képzés résztvevői elismervényt kapnak, amely nélkülözhetetlen a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal önfoglalkoztatási pályázatán való részvételhez, másrészt a Szerbiai Fejlesztési Alap és a Gazdasági Minisztérium által igényelhető kölcsönök vagy vissza nem térítendő támogatások megpályázásakor is fontos.

Izabela Gros Marković, a képzés egyik résztvevője kisállat-kozmetikát szeretne nyitni Topolyán.

– Már van tudásalapom, de nemcsak egy évig, hanem hosszútávon szeretném a vállalkozásomat működőképesen vezetni. Reményeim szerint sok embernek segíthetek majd vele a jövőben. Ilyen vállalkozás még nincs a községünkben, de igény van rá. Középiskolás korom óta ezzel foglalkozom. A kozmetikán kívül kutyapanziót is nyitunk majd, és képzéseket szervezünk azoknak, akik otthoni körülmények között szeretnék ápolni kedvenceiket – mondta Izabela.

Snežana Prćić, a szabadkai Sitničarnica tulajdonosa is részt vett a képzésen. Boltja a régi villamosban található.

– Azért vagyok itt, hogy tovább tanuljak. Már vannak alapismereteim, de a Panonreggel nagyon jó együttműködni, mert nyomon követi az aktualitásokat. Mi laikusok is követjük az újításokat és lehetőségeket, de konkrét útmutatást itt kaphatunk hétköznapi nyelven. Korábban a magánszektorban dolgoztam, végzettségem szerint építész vagyok. Az életkörülményeim miatt jutottam arra az ötletre, hogy a több évig folytatott hobbimból megélhetést biztosítsak. Leginkább dekorációs vagy használati tárgyakat árulunk, amiket magam készítek. Azt gondolom, hogy Szabadkán nincs elég emléktárgybolt, és ezzel valami eredetit szerettünk volna nyújtani a lakosoknak. A karrierem utolsó éveiben járok, de azt gondolom, hogy az embernek dolgoznia kell, amíg él, saját fizikai és mentális állapotával összhangban – vallja a kezdő vállalkozó.