2024. április 26., péntek

Új lakások épülnek a menekülteknek

Újabb EU-s és hazai finanszírozású lakások építését kezdték el a napokban Nagybecskereken, menekült és kitelepített családok részére. A Pancsovai úton épülő tömbháznak negyven lakása lesz, a beruházás értéke pedig 922 ezer euró. A munkálatokat a valjevói Kej építőipari vállalatra bízták, a munkálatok befejezésének a határideje pedig ez év novembere.

Nagybecskerek önkormányzata emellett 143 ezer euróval járult hozzá 13 falusi ház megvásárlásához a menekültcsaládok számára. Emellett 29 család kapott építőanyagot, összesen 261 ezer euró értékben. Néhány faluban pedig előregyártott házakat kaptak ezek a családok.

A közelmúltban Nagybecskereken 11 menekültcsalád vette át a lakáskulcsot. A tömbház a Franjo Kluz utcában épült fel az EU-s és hazai forrásokból biztosított 275 ezer eurós támogatásnak köszönhetően. A Regionális Lakásépítési Program keretében, tizenhárom millió eurós beruházásból, Szerbiában a menekültek számára jelenleg 1647 lakás épül, 48 önkormányzat területén.

Szerbia területén 2018. végéig összesen 2500 lakást biztosítottak a menekültek részére, az elkövetkező két évben pedig még ugyanennyi készül el, a projektum befejezéséig pedig összesen hétezer lakást biztosítanak erre a célra.