2024. április 26., péntek

Vízerőművek épülnek a Drinán

Tizedik együttes kormányülését tartotta meg Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság

Több együttműködési megállapodást is aláírtak ma a felek Belgrádban a Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság együttes kormányülése után, egyebek mellett a technológiai fejlesztésről és digitalizációról, a felügyelőségi ellenőrzéssel kapcsolatos tapasztalatcseréről, az európai integrációról és a nemzetközi együttműködésről, valamint a fiatal tehetségek ösztöndíjazásáról szóló együttműködési megállapodásokat. Ez volt a tizedik együttes kormányülés.

Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság kapcsolatai minden területen javulnak, és ez így lesz a jövőben is – értékelte Ana Brnabić miniszterelnök és Radovan Višković, a boszniai Szerb Köztársaság kormányfője. A Szerbia és a Bosznia-Hercegovina közötti árucsere-forgalom tavaly megközelítette a kétmilliárd eurót, ennek hetven százaléka azonban a boszniai Szerb Köztársasággal valósult meg – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Brnabić elmondása szerint mindkét kormány stratégiai célként tekint az együttes beruházások növelésére. A szerb kormányfő külön kiemelte a szerbiai Ljuboviját és a boszniai szerb köztársaságbeli Bratunacot összekötő Bratoljub hidat, amelyet a közeljövőben nyitnak meg. Az energetika területén szintén beruházások valósulnak meg, egyebek mellett a fočai, a paunci és Buk Bjela-i vízerőművek – mondta Brnabić.

Radovan Višković szavai szerint az említett három vízerőmű – amelyek 200 megawatt villamos energia termelésére lesznek alkalmasak – 450 millió eurós beruházás. A miniszterelnök a majdani Belgrád–Szarajevó autópályára is kitért, megjegyezvén, hogy két nappal ezelőtt a bosznia-hercegovinai illetékesek megállapodtak az autópálya nyomvonalában. Ez az autópálya leginkább egy gyűrűhöz fog hasonlítani, amely Belgrádból Račan, Bijeljinán, Brčkón és Dobojon át eljut Banjalukáig, onnan pedig Tuzlán át Szarajevóig, majd onnan szinte visszafordul és a Romanija-hegységen át, Višegradot érintve, eljut Užicéig, ahonnan Belgrád irányába indul.

Az együttes kormányülést követően Aleksandar Antić bányaügyi és energetikai miniszter Petar Đokićtyal, a boszniai Szerb Köztársaság energetikai miniszterével egyeztetett, elsősorban az említett három vízerőműről, majd a földgázellátásról. Đokić reményét fejezte ki, hogy Szerbia a jövőben segítséget nyújthat a boszniai Szerb Köztársaságnak a földgáz-infrastruktúra kiépítésében és a földgázellátás biztosításában, majd megerősítette, hogy március 11-én Banjalukában aláírják a Gaspromet Pale és a Srbijagas közötti nyitott vagyonjogi kérdéseket rendező szerződést.