2024. április 26., péntek

Hunyadi újra Belgrádban

A tagság növekedése miatt a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezete megalakította a hatodik helyi szervezetét is a belgrádi Vračar községben. Nebojša Marjanović, a párt belgrádi városi szervezetének elnöke bejelentette, hogy az elkövetkező napokban egy olyan polgári egyesület alakul, amely a magyar és a szerb kulturális örökséggel foglalkozik.

– Belgrádban eddig nem volt olyan egyesület, amely a magyar népi hagyományokkal foglalkozott volna. Ezért gondoltuk azt, hogy az új polgári egyesület által olyan kulturális területekkel foglalkozunk, amelyek szorosabbra fűzik a szálakat a szerb és a magyar nép között – hangsúlyozta Marjanović, aki a polgári egyesület egyik alapító tagja. 

Nem pártkezdeményezésről szól, hanem egy évek óta mutatkozó igénynek tesznek eleget. Az egyesület a Belgrádban nagy népszerűségnek örvendő történelmi személyiség, Hunyadi János nevét viseli majd, az elnöke pedig Tanja Višnjić lesz. Az egyesület máris megfelelő helyiségekkel rendelkezik a működéshez.

Az is biztos, hogy a zenén és a néptáncon lesz a hangsúly, ennek érdekében máris felvették a kapcsolatot négy kultúregyesülettel, mégpedig két vajdasági magyar, egy magyarországi szerb és egy nyugat-szerbiai egyesülettel.