2024. április 26., péntek
EU-ARAB CSÚCS

Nem közeledett az Arab Liga és az EU országainak az álláspontja

Nem közeledett az Arab Liga és az Európai Unió országainak az álláspontja Iránnal kapcsolatban, az iszlám köztársaságot ugyanis a Perzsa(Arab)-öböl több országa továbbra is fenyegetésnek tartja - derült ki Josep Borell spanyol külügyminiszter hétfői nyilatkozatából, amelyet az Arab Liga és az Európai Unió hétfői egyiptomi csúcstalálkozójának a helyszínén tett.

Borell úgy vélte, a felek nem tartják egyforma mértékben fenyegetőnek Iránt. Hozzátette, ezt a nézőpontot sem szabad figyelmen kívül hagyni, azonban kiemelte azt is: az Európai Unió továbbra sem ért egyet azzal, hogy Washington egyoldalúan felmondta a 2015-ben aláírt iráni atomalkut. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az iráni atomprogram korlátozását szolgáló nemzetközi szerződés fenntartása hosszútávon biztonsági kérdés.
A külügyminiszter a palesztin-izraeli békefolyamattal kapcsolatban leszögezte, a nyilatkozat aláírói továbbra is a kétállami megoldást támogatják.
Szíriával kapcsolatban kijelentette, a polgárháború véget ért, a menekültek hazatérésével kell foglalkozni. Hozzátette azt is, hogy ezzel együtt enyhíteni kell a szíriai menekültek százezreit befogadó szomszédos országok, Jordánia és Libanon terhein is.
A külügyminiszter szerint a kétnapos csúcstalálkozó során a felek több kérdésben megegyezésre jutottak, a sajtó előtt tett nyilatkozatában pedig hasznosabbnak vélte, ha a vitás ügyeket félreteszik, és igyekeznek előrelépni azokban az ügyekben, amelyekben egyetértenek.
Az Európai Unió és az Arab Liga első csúcstalálkozójának a témája a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés volt. A kétnapos tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vett részt, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is.