2024. április 26., péntek

A felnőtt az általános szolgálatra

Aki betöltötte a 18. életévét, azt már nem fogadják el a gyermekgondozóban

Az általános orvosi ellátás kapcsán sokszor merülnek fel kérdések, amelyekre nem tudjuk a konkrét választ, csak hallomásból tájékozódunk. Mivel többen észrevételezték, hogy Zentán a gyermekgondozóban nem fogadják el a 18 évnél idősebbeket – holott régebben annak, aki főiskolai vagy egyetemi hallgató volt, oda kellett mennie –, dr. Surján Gusztávot, a Zentai Egészségház igazgatóját arra kértük, adjon ezzel kapcsolatban útmutatót.

Dr. Surján Gusztáv

Dr. Surján Gusztáv

– Már több éve törvény mondja ki, hogy a 18. életévüket betöltötteknek az általános orvosi szolgálaton kell jelentkezniük, ha panaszuk van. A gyermekgondozóban 18 éves korig fogadják a gyermekeket, és abban az esetben van némi csúszás, ha a fiatal még nem fejezte be a középiskolát. Megtörténhet, hogy az illető már 18 és fél éves, és éppen végzős a középiskolában, ebben az esetben az adott iskolaévben még elfogadják a gyermekgondozóban. Ha viszont már nem jár középiskolába, akkor 18 éves korától kezdve az általános orvosi szolgálaton kell jelentkeznie. Ez egyébként nem új keletű dolog, már több éve így dolgozunk, és a gyermekgondozóban nem is fogadják el a felnőtt fiatalokat. Mindkét elsődleges szolgálatban orvost kell választani, mert az orvos saját betegét tudja kezelni, és ő tud felelni érte. Ha nincs ott a választott orvos, akkor a helyettese vállalja a pácienseket, és akkor lehet még másik orvosnál jelentkezni, ha sürgős esetről van szó. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem csak bejelentés alapján fogadjuk a pácienseket. Ez téves információ, amely elterjedt az emberek között, de tudni kell, hogy amennyiben valakinek hirtelen fellépő panasza van, természetesen elfogadják az általános orvosi rendelőben mint sürgős esetet. Nem lehet bejelentkezés nélkül receptet íratni, laborutalót kérni, tehát az adminisztratív dolgokat és az előre meghatározott ellenőrzéseket bejelentkezés alapján végzik. Az új panasszal jelentkező páciensek akármikor jöhetnek, ezt nagyon fontos tudni.

Minden felnőttet az általános orvosi szolgálaton fogadnak

Minden felnőttet az általános orvosi szolgálaton fogadnak

Ha például valakinek magas a vérnyomása, arra gyógyszert szed, és reggel észreveszi, hogy aznapra már nincs meg az adagja, akkor nem jöhet bejelentkezés nélkül gyógyszert íratni. A beteg kezelése interaktív dolog, vagyis a páciensnek törődnie kell saját betegségével, és előre kell azon gondolkodnia, meddig tart ki a gyógyszere. Ha viszont valaki rendszeresen szed gyógyszert, mégis rosszul van, bejelentkezik akár telefonon is, és elfogadják. A választottorvos-rendszernek és a bejelentkezéses módszernek az a lényege, hogy a páciens aktív részese legyen saját gyógyulásának – magyarázta dr. Surján Gusztáv.

Azon kérdésünkre, hogy mennyivel jelent többletmunkát az általános orvosi szolgálatban az, hogy a 18 éves korukat betöltötteknek mind hozzájuk kell fordulniuk, az igazgató elmondta, hogy az még egy egészséges időszak a páciensek életében, és az a generáció tényleg ritkán beteg, vagyis az orvosok el tudják látni ezt a többletfeladatot.