2024. május 5., vasárnap

Programok a jubileum jegyében

Kishegyes újratelepítése 250. évfordulójának ünneplésére készül a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület – Számos díjat kaptak a különböző szakcsoportok

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület igen színvonalas produkciókat készít, melyeknek jó híre az országhatáron túlra is eljutott. Az elmúlt évben egy 56-os tematikus műsort állítottak össze, de emellett a szokásos helyi műsorokra is jutott idejük. Linka B. Gabriella, a művelődési egyesület elnök arról számolt be lapunknak, hogy komoly munka jellemzi a múlt évet.

A művelődési egyesület 56-os tematikus műsora (Fotó: Lakatos János)

A művelődési egyesület 56-os tematikus műsora (Fotó: Lakatos János)

– Számos fesztiválon és rendezvényen léptünk fel. Egy teljesen új anyagot is betanultak a gyerekek a Gyöngyösbokrétára és a Durindóra. Nyáron táborozáson is részt vettek a gyerekeink, és közösségünkben is számos műsort tartottunk. Egyesületünk tagjai felléptek a falunapi és az Anna-napi rendezvénysorozatokon, csakhogy a nagyobb eseményeket említsem. Az 1956-os szabadságharc emlékére  önálló műsort állítottunk össze, amely Az orosz tankok között hallgatnak a harangok címet kapta – mondta el Linka, majd hozzáfűzte, hogy a produkciókat pályázati pénzekből valósították meg.

Tavaly sikerült technikai fejlesztéseket is megvalósítania a Petőfi Sándor M. E.-nek. Felújították a színházterem hang- és fénytechnikáját, valamint új fellépőruhákat varrattak a néptáncosoknak és az énekcsoportoknak – tudtuk meg az elnöktől. Igen kimagasló elismerésben is részesült az egyesület, a Magyar Művészetekért Alap a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek ítélte az Ex Libris Díjat.

Az idén még komolyabb munka vár a művelődési egyesület szakosztályaira, ugyanis a falu újratelepítésének 250 évfordulóját ünneplik.

– A jubileumi programsorozat egyik fő hordozója a művelődési egyesület lesz. A műsorfolyam a kishegyesi falunaptól (március 21.) András-napig fog tartani, és váltják egymást a békésszentandrásiak és a kishegyesiek kölcsönös programjai

– mondta el Linka, majd arról is szólt, hogy az idén is készítenek egy tematikus műsort. Ez az aradi vértanúkról szól majd, ugyanis 170 évvel ezelőtt végezték ki őket. Emellett felújítják a tavalyi produkciókat, az 56-os tematikus műsoruk máris kapott egy meghívást Békésszentandrásra. A Szajkó énekegyüttesnek az idén jelenik meg a második lemeze, s ennek kapcsán számos fellépés vár rá. Ebben az évben újabb népviseletek készülnek a táncosoknak, erre a Csoóri Sándor Alap biztosított  anyagiakat – mondta el az elnök, majd azzal folytatta, hogy ebben az évben is fejleszteni fogják a fény- és hangtechnikát a színházban. A színházterem villanyhálózatát is fel kell újítani, mert nem bírja el a jelenlegi terhelést.

A művelődési egyesület néptáncosai 2018-ban számos díjjal tértek haza a különböző versenyekről, találkozókról – számolt be lapunknak Patyerek Csaba, a művelődési egyesület koordinátora.

– A Kótyomfity énekegyüttes első lett a KMV-n, és ugyancsak első lett Dudás Nikolett szólóénekben. A Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn a Cserfes énekegyüttes kapta a második díjat, a Zengő citerazenekar pedig a harmadik díjat hozta haza. A Kőketáncon a Cselefendi táncegyüttes arany minősítést, a Vackor táncegyüttes pedig bronz minősítést ért el – mondta el a koordinátor, majd arról is szólt, hogy ebben az évben rangos külföldi néptáncos és népzenei eseményekre szeretnének eljutni.