2024. április 26., péntek

Illő illat

Bús Anikó szerint a parfüm magabiztosabbá tesz

Az átlagember többnyire bele sem gondol, milyen fontos szerepet töltenek be életében az illatok. Pedig hát ép szaglóérzék híján, teszem azt, a legfinomabb falatokat sem tudjuk ugyanúgy élvezni, de a szerelmi együttlét örömeit sem, ha nem érezzük a másik természetes illatát – pedig ez nagyon sokat számít ám párválasztás során! Amit tönkretett számunkra a szmog, a gyárak füstje, netán a dohányzás, azt sok esetben már csak emlékeinkben vagyunk képesek felidézni: a gyermekkor mezejének virágillatát, a frissen kaszált fűét, a száradó szénáét a nagyi udvarán... és ezekhez az emlékekhez legtöbbször képek is tartoznak. Az illatok számtalanszor nosztalgiát ébresztenek bennünk – már amennyiben képesek vagyunk érezni őket. Szerencsére létezik azonban egy furfangos találmány, amely még egy láncdohányos műtrágyagyári melós szaglóhámját is képes megcsiklandozni: nevezetesen a parfüm.

Nők és férfiak egyaránt igénylik a minőségi parfümöt (Szögi Csaba felvétele)

Nők és férfiak egyaránt igénylik a minőségi parfümöt (Szögi Csaba felvétele)

Bús Anikó idestova 10 éve nyitotta meg aprócska illatszerboltját Zentán, melyben – néhány egyéb árucikk mellett – százféle ízlést is kielégítő, eredeti francia parfümök sorakoznak üvegtartályokban. Az üzlet specialitása ugyanis a kimérős parfüm, melyet különböző űrmértékű, ízléses üvegcsékbe csapol a tulajdonos; ebből a szempontból egyedi ez a vállalkozás a környéken, no meg abból, hogy ily módon a vevő igazán vásárlóbarát áron juthat ugyanahhoz a francia csodához, ami eredeti csomagolásban bizony a sokszorosába kerülne.

És van még egy szempont, ami az én fantáziámat ugyancsak izgatja, amióta – jó régen – először betértem a boltba: Hatalmas a választék, az ember csak szédeleg, ha magának, ha ajándékba szeretne vásárolni. Anikó viszont egy szempillantás alatt felméri a vásárlót, illetve feltesz néhány kérdést, ha ajándékba lesz a parfüm, aztán mutat 2-3 félét, és garantáltan ott lesz köztük az igazi; rendszerint az első... Többek között ennek csíziójáról is beszélgettünk, amikor Valentin-nap tájékán meglátogattam őt a központi piacon található hangulatos boltocskában.

– Mindig is érdekeltek az illatok. A parfümről pedig azt gondolom, alapvető dolog, amivel az ember szebbé teheti az életét, de legalábbis kicsit feldobhatja a hangulatát. Az üzlet megnyitásakor ragaszkodtam a francia parfümökhöz, és hosszú utánajárást követően rá is bukkantam Budapesten egy nagykereskedésre, ahol ezek kimérős formában beszerezhetőek. Ezek garantáltan eredeti termékek, viszont a gyári csomagolás nélkül jóval hozzáférhetőbb az áruk. Sok volt a kételkedő, főleg eleinte, aki viszont egyszer kipróbálja, az általában rendszeresen visszajár utántölteni.

Bús Anikó (Szögi Csaba felvétele)

Bús Anikó (Szögi Csaba felvétele)

– Melyik generációk érdeklődnek leginkább e portéka iránt mifelénk?

– Fiatalok és idősek egyaránt vásárolnak nálam. Amire például külön büszke vagyok, hogy az állandó vevőim között van egy kilencven feletti úr is! Mindegyik korosztály számára van kínálatom. De ez egyénenként is változó, hiszen minden személynek más a karaktere, és minden karakternek más az illatcsoportja. Fás, orientális, friss, édes, virág, és sorolhatnánk. Megvan, hogy például a kék szemű, szőke hajú nőnek, vagy a barna szemű, sötét hajú férfinek mi felel meg, ugyanez pedig különböző életkorban is változó.

– Olyan esetekben, amikor valakinek nincs határozott ötlete, hogyan tud segíteni a választásban?

– Ezt annak idején tanultuk is, de ugyanúgy érzék is szükséges hozzá. Ránézek az adott személyre, és meg tudom állapítani, körülbelül melyik illatcsoportba tartozik. Ezután mutatok neki néhány mintát, de 90 százalékban az történik, hogy amit először ajánlottam neki, azt fogja választani az illető. Mindez karakterfüggő. Egy szolidabb illetőnek nem fogok ajánlani erős, intenzív és édes illatokat, mint a temperamentumos, karakteresebb személyeknek, neki inkább valami púderesebbet, frissebbet mutatok. Amennyiben ajándékot szeretnének nálam vásárolni, akkor először is megkérdezem a célszemély korát, szem- és hajszínét. De ugyanúgy számít az is, mi a szakmája.

Szögi Csaba felvétele

Szögi Csaba felvétele

– Mire ügyel beszerzéskor?

– Mindig próbálom beszerezni a legújabb illatokat, követem a trendeket, igyekszem naprakésznek lenni. Érdekes egyébként, hogy nem azok a parfümök a legnépszerűbbek itt Zentán, mint például Pesten, Németországban vagy Franciaországban, amelyek között szintén vannak különbségek. Ez bizonyára az emberek életstílusával és szemléletével állhat kapcsolatban. Az új illatokból ezért először mindig kisebb mennyiséget rendelek, aztán meglátom, mennyire tetszik a helybélieknek. Rengeteg női parfümöt kínálok, de ugyanúgy odafigyelek a férfiakra is, hiszen közülük is sokan betérnek hozzám. Ők is általában a legtrendibb illatokat keresik, ilyenek például a Paco Rabanne 1 Millionja és Invictusa vagy a Hugo Boss és az Armani illatai, és sorolhatnánk. Ami a hölgyeket illeti, körükben is népszerű a Paco Rabanne 1 Million Lady és Gold, de rengetegen keresik a Chanel, a Kenzo, a Calvin Klein és a Dior termékeit is. Természetesen itt mindezek és még sok más is a vevőim rendelkezésére áll, úgyszólván mindenki megtalálhatja nálam a számára megfelelő illatot.

– Az ön számára mi jelenti e szakma szépségeit?

– A legnagyobb öröm számomra az, amikor pozitív visszajelzéseket kapok. Például, ha ajándékvásárlás esetén sikerült eltalálnom a megajándékozott illatát. De az is örömmel tölt el, amikor valaki rendszeresen visszajár újratölteni. Ugyanakkor a parfümök és maga a kereskedői szakma is egyaránt a szívem csücske, így alapvetően imádom ezt csinálni. Az pedig hab a tortán, hogy ezáltal tudok egy kis boldogságot nyújtani az emberek számára is. Hiszen a kellemes és megfelelő illat rendszeres használata alapvetően magabiztosabbá teszi az embert, ezen túl pedig jó hangulatot is biztosít a számára.