2024. április 26., péntek

Venezuelai magyarokat fogadott be Magyarország

Az index.hu csütörtökön közölt cikket arról, hogy „mintegy háromszáz magyar felmenőkkel rendelkező venezuelai menekültet fogadott be a magyar kormány”. Az ellenzéki beállítódású portál szerint a kormány titkolni próbálta a humanitárius cselekedetet, mivel a kampánypropagandája migránsellenes. Arról is írnak, hogy magyar származásuk ellenére ezeknek az embereknek nincsen magyarságtudatuk, és a nyelvet sem beszélik.

Gulyás Gergely (fotó: MTI)

Gulyás Gergely (fotó: MTI)

A magyar sajtót befutó hírre reagált Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón. A pestisracok.hu tudósítása szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre többször is erőteljesen hangsúlyozta, a balliberális sajtóhíresztelésekkel ellentétben nem migránsokról, hanem hazatelepülő magyar állampolgárokról van szó. Mint kifejtette, az 1990 óta érvényes vonatkozó rendelkezések értelmében az állampolgárság vérségi alapon öröklődik. Mindazok tehát, akik például 1956-ban Magyarországról disszidált felmenőkkel rendelkeznek, és ezt igazolni is tudják, azok magyar állampolgárok. A venezuelai menekültek esetében is erről van szó.

Szintén a balliberális sajtóban megjelent híresztelésekre reagálva hozzátette, egy 2018-as történetről van szó, amelyről a kormány részéről két alkalommal is tartottak – csekély balliberális médiafigyelem mellett – sajtótájékoztatót. Gulyás Gergely arról is beszélt, a hazatelepülésben segítséget nyújtó Magyar Máltai Szeretetszolgálat azért javasolhatta a menekülteknek, hogy „ne verjék nagy dobra” távozásuk körülményeit, mivel több olyan venezuelai magyar gyökerű család maradt, akik szintén Magyarországra menekülésüket fontolgatják, az ő biztonságuk érdekében tanácsolhatták a titoktartást – számolt be a sajtótájékoztatón elhangzottakról a pestisrácok.hu.

A dél-amerikai országban jelentős magyar kolónia él – tette hozzá az MTI közlése szerint Gulyás Gergely, azt is tudatva, hogy még körülbelül 30 családot szeretnének Magyarországra hozni Venezuelából.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes felháborodásának adott hangot a venezuelai magyarok „lemigránsozása” miatt

„Kikérjük magunknak, hogy a liberális sajtó lemigránsozza a venezuelai magyarokat. Ők nem migránsok” – mondta a politikus az MTI-nek.

„Minden magyar, legyen a világ bármely pontján, ha bajba kerül, számíthat az anyaországra” – közölte Semjén Zsolt.

Egészen másként látja az esetet a Demokratikus Koalíció, ami aligha meglepő, hiszen a Gyurcsány Ferenc vezette párt jól ismert a külhoni magyarokkal szembeni hol csak elhatárolódó, hol pedig kifejezetten negatív viszonyulásáról.

A DK a hír hallatán a bevándorlást támogató nemkormányzati szervezeteket rendszabályozó Stop Soros törvénycsomagra utalva arra szólította fel a Fideszt, hogy regisztrálja magát bevándorlást támogató szervezetként és fizesse be a bevándorlási különadót. Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az évek óta menekültellenes „gyűlöletkampányt” folytató kormány titokban fogadta be a menekülteket. Az EP-képviselő hangsúlyozta, nem azzal van problémájuk, hogy a kabinet menekülteken segít, hanem azzal, hogy hosszú idő óta ennek ellenkezőjével kampányol. A kormány ezzel a lépéssel maga ismerte be, hogy csak riogatja az embereket, a szavakban bevándorlásellenes kabinet a bevándorlás egyik legjelentősebb támogatója lett – jelentette ki a politikus.

Az MTI tájékoztatása szerint az ügyvezetőt alelnököt szembesítették azzal, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már 2017 augusztusában a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán azt üzente a venezuelai magyarságnak: Magyarország a hazájuk, bármikor jöhetnek, családostul is, és azok is, akik már nem tudnak magyarul, mert Magyarország minden segítséget meg fog adni nekik.

Molnár Csaba azt felelte, hogy Semjén Zsolt „akkor is hazudott”, ahogy a Kormányinfón Gulyás Gergely is hazudott az ügyben. A most befogadottak korábban nem jártak Magyarországon, nem beszélnek magyarul és nem ismerik a magyar kultúrát, „pontosan annyira magyarok, mint azok az ukránok, akik most sorra buknak le azzal, hogy csalással szereztek állampolgárságot” – mondta.