2024. április 26., péntek

Koszovó ízvilága Újvidéken

A szerb vállalkozók portékáit kínálja egy új terméksarok és üzletlánc

Újvidék lett az első olyan szerbiai város, ahol az emberek hozzájuthatnak a koszovói szerb termelők termékeihez. A város kellős központjában, a Vojvodina Szálló mellett megnyílt ma a Koszovói Sarok, az Univerexport futaki úti üzletében pedig átadták az első koszovói polcokat, amelyek szintén a déli tartományból érkezett árunak adnak helyet. Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-irodájának vezetője úgy fogalmazott, hogy ezzel voltaképpen ledöntik a szerbek között felállított mesterséges falat, s áthidalják a Pristina által bevezetett százszázalékos vámilletékeket is, amik tavaly december óta vannak érvényben a Közép-Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árukra. Đurić elmagyarázta: a kormányiroda, Újvidék város önkormányzata és a gazdasági tárca közös munkájának eredményeként jött létre ez a sarok, és jelentek meg a koszovói portékák az áruház polcain.

Marko Đurić a belvárosi Koszovói sarok előtt (Fotó: Beta)

Marko Đurić a belvárosi Koszovói sarok előtt (Fotó: Beta)

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a „normális élet” győzelmének nevezte az eredményt. Mint mondta, ezzel a lépéssel a koszovói szerbek gazdasági megerősödése érdekében cselekedtek, meg szeretnék mutatni, hogy a koszovói szerbek képesek kiváló minőségi árut előállítani.

– Ez egyben felhívás is mindenki számára: ne a mellkasunkat verve szövegeljünk, ne hangzatos jelmondatokkal ellátott pólókat viseljünk, hanem nézzük meg, hogyan tudunk valóban segíteni a koszovói szerb közösségnek, mindazoknak, akik továbbra is mindennapos csatát vívnak a megmaradásért a déli tartomány területén – fogalmazott Vučević.

A városelnök reményének adott hangot, hogy az Univerexportot követően más újvidéki bevásárlóhelyek is felveszik a kínált termékek listájára a koszovói árut. Ez olyan jó példamutatás, amelyet követni kellene mindenkinek – tette hozzá. A közszolgálati televíziónak nyilatkozva a polgármester arról beszélt, vannak tervek arra vonatkozóan, hogy az állam segítségével még számos más üzletlánc, vállalat nyissa meg a kapuit a koszovói szerb termékek előtt. „Mindent a civilizációellenes pristinai vámilletékek prizmáján keresztül kell néznünk” – magyarázta, válaszként mi nem hasonló megoldáshoz folyamodunk, hanem megnyitjuk az egész Szerbiát a koszovói szerb termékek számára – húzta alá. Fontos szimbolikája van annak is, fűzte hozzá, hogy a legjobb borok Metóhiából, a szárított gyümölcs pedig Zubin Potok térségéből érkezik. A szerbek által lakott térségek ezek, s mindannyian tudjuk, hogy kereskedelem és gazdaság nélkül a szerbek sem maradhatnak szülőföldjükön – fejtette ki. Az ottani szerbségnek számos adminisztrációs nehézséggel kell szembenéznie, amikor az áru piacra dobásán gondolkodik – mondta el Vučević, de nem létezhet élet megélhetési feltételek, gazdasági sikerek nélkül.

Az egyik legrégebbi koszovói borászat tulajdonosa azt mondta a helyszínen, hogy az efféle intézkedések hatalmas segítséget jelentenek az ottani termelőknek, akiknek nehéz feladat a megfelelő piac megtalálása. Ljubomir Brkić úgy fogalmazott, jó hátszélnek számít a kezdeményezés, s igaz, hogy a koszovói bornak nem kell cégér, ismerik világszerte, mégis hatalmas segítségnek számít a vásárlók körének folyamatos bővítése. Gazdasági megerősödés nélkül megmaradás sincs – értékelte a koszovói üzletember.

Ez az első olyan alkalom, amikor koszovói szerb áru kerül szervezett módon valamelyik áruházláncnak a polcaira – jelentette ki Újvidéken Branimir Stojanović gazdasági államtitkár. Az eddigi segítséghez képest most az a legnagyobb változás, számolt be róla, hogy a Metohija elnevezésű állami cég előre megvásárolja és kifizeti a koszovói szerb termelők áruját, majd Közép-Szerbiában és Vajdaságban eladásra kínálja a vállalatoknak. Egyelőre három koszovói termelővel állapodtak meg, de a jövőben ez a szám sokkal magasabb lesz, és emlékeztetett arra, hogy eddig a koszovói szerb termelők nem jelenhettek meg egy ilyen egységes rendszer révén Szerbia piacán.