2024. április 26., péntek

X. Dunán innen, Tiszán túl

Kétszáznegyvenen léptek színpadra Horgoson

Szombaton tartották meg Horgoson a X. Dunán innen, Tiszán túl című Kárpát-medencei ifjúsági tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét, ahol népdal, népzene és népmese kategóriában mutatták meg tudásukat a fiatalok.

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület és a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület szervezte az eseményt, amely majdnem egész napon át tartott, így magyar zenétől és mesétől volt hangos a művelődési ház terme. A szervezők közül Csányi Tamara, a rendezvény koordinátora mesélt a délvidéki minősítőről.

– Kétszáznegyven gyermek érkezett Horgosra, akik négy kategóriában negyvenkilenc versenyszámot mutattak be népzene, népdal, néptánc és népmese kategóriában. Korcsoportonként, hattól tizenkét éves, illetve tizenháromtól tizennyolc éves korig jelentkezhettek a résztvevők, akik valamennyien igen színvonalas produkciókkal érkeztek. A rendezvény elsődleges célja a hagyományőrzés és kultúránk őrzése, éppen ezért nagyon örülünk, hogy ilyen sokan eljöttek, mert ilyenkor mindig kiderül, mennyi tehetséges gyermek él közvetlen környezetünkben – hangsúlyozta Csányi Tamara.

Rápoti-Fekete Mónika, a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület elnöke és alapítója elmondta, hogy a tehetségkutatót egykor Miskolcon kezdték kicsiben, mára viszont már egészen nagyszabású rendezvénnyé nőtte ki magát.

– Máramarosról származom, ahol szórványban vagyunk mi, magyarok, így ez is közrejátszik abban, hogy úgy érzem, ez egy küldetés, amelyet az őseim diktálnak. A gyermekeknek szükségük van erre a programra, amely róluk szól, és összefogásból jön létre, a magyar–magyar kapcsolatokat erősítve – emelte ki Rápoti-Fekete Mónika.

A horgosi elődöntő legjobbjai továbbjutottak a miskolci döntőre. Népmese kategóriában az első korcsoportban kiemelt arany minősítést kapott Teleki Kata, a nagyobbak közül Szalai Klaudia. Népzenében a kicsik közt Tillinkó Luca diadalmaskodott, a nagyobbak közül szólóban Károlyi Egon, míg párosban Molnár Zsolt és Salamon Ákos. A zenekarok közül a Mendicus ifjúsági tamburazenekar kapott kiemelt arany minősítést. Népdalszólóban a kicsik közt Tillinkó Luca lett első, a második korcsoportban Fogarassy Anna, a kórusok közül pedig a Csicsörke énekcsoportot és a Bódorka leánykórust díjazták arany minősítéssel, valamint továbbjutott Kolozsi Anna és Korponai Réka is. Néptáncszóló kategóriában az első korcsoportban Kozsán Gergely, a másodikban pedig Károlyi Egon kapott kiemelt arany minősítést, míg a tánccsoportok közül a Csiperke táncegyüttes vehet részt a miskolci döntőn.