2024. április 26., péntek

Képviselői túlóra a Suzukinál

Ott folytatták, ahol abbahagyták: Kivonult az ülésteremből az ellenzék a parlament tavaszi nyitónapján

A képviselői munka ellenzéki bojkottjával zárult decemberben az Országház munkája, és azzal folytatódott tegnap a parlament munkájának a februári nyitónapja is. Az ellenzéki képviselők közösen az esztergomi Suzuki gyárhoz mentek tiltakozni és mint bejelentették, azért hogy „megpróbálják rábeszélni a cég vezetőit, hogy ne alkalmazzák a munka törvénykönyvének decemberben elfogadott módosításait”. Az esztergomi gyár vezetése ugyanakkor azt közölte az MTI-nek, hogy a Magyar Suzuki Zrt. nem tervezi a túlórák számának növelését.

 Az Országgyűlés tavaszi ülésszak első napján, hétfőn a Jobbik, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció képviselői nem mondták el előre jelzett napirend előtti felszólalásukat, ehelyett kivonultak az ülésteremből, így csak a KDNP és a Fidesz frakcióvezetője beszélt napirend előtt.

Az ellenzéki képviselők kivonulnak az ülésteremből (fotó: MTI)

Az ellenzéki képviselők kivonulnak az ülésteremből (fotó: MTI)

Az ellenzéki frakciók a kivonulást követően közös sajtótájékoztatót tartottak. Tóth Bertalan (MSZP) arról beszélt, hogy a kormány és a Fidesz egy olyan propagandanapot tervezett a parlamentben, amelynek az volt a célja, hogy elterelje a figyelmet a valóságról. A „rabszolgatörvény sárba tiporja a munkavállalók jogait, ellehetetleníti a szakszervezetek munkáját, koncként dobja oda a magyar munkást a tőke elé” – fogalmazott.

Az ellenzék nem hagyja, hogy szétverjék a „rabszolgatörvény” miatt létrejött összefogást és azt sem engedik, hogy ez a kérdés lekerüljön a napirendről – szögezte le. Nemcsak a 400 óra túlmunkával van baj, hanem a bérek alacsony szintjével is – hangsúlyozta az MSZP elnök-frakcióvezetője.

A politikus kijelentette, az ellenzéki egységet a Suzuki gyárban is meg akarják mutatni, mert a cég nemcsak a túlórák számát akarja megemelni, hanem sárba tiporja a jogszabályokat is.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kijelentette, „nem hajlandóak órákon keresztül hallgatni azt a sok hazugságot, amivel a miniszterelnök és kormánya traktálja az embereket. Ez nem a családok, hanem a rabszolgák éve, de az ellenzék egységesen lép fel, együtt marad és közösen képviselik a magyar emberek millióinak érdekeit” – nyomatékosította az elhangzottakat.

Jakab Péter (Jobbik) azért bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt, mert nem vesz részt a hétfői ülésen. Szavai szerint „a nemzeti ellenállást mind a parlamentben, mind az utcán folytatni fogják, egészen addig, amíg ezt az aljas rendszert le nem bontjuk”.

Az ellenzéki képviselők autókonvoja délután fél öt körül érkezett meg a Suzuki gyárhoz. A hvg.hu tudósítása szerint öt képviselőt szerettek volna beküldeni az üzembe, hogy tárgyaljon a vezetőséggel, de nem sikerült bejutniuk.

A Magyar Suzuki Zrt. szerint a gyár nem tervezi a túlórák számának növelését az esztergomi üzemben; a cég kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint a rendelésállomány alapján a már évek óta érvényben lévő 250 órás éves túlórakeretet sem használják ki.

Ruska Viktória ezt hétfőn arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy délután ellenzéki parlamenti képviselők demonstrációt szerveztek a cég esztergomi gyára előtt. Kiemelte: a termelés a gyárban stabil létszámú munkaerő-állománnyal zajlik, így biztosított a 140-nél is több országban a hazai és európai piacokról érkező megrendelések kiszolgálása. Kitért arra, hogy az idei béremelésről az egyeztetések folyamatban vannak, csakúgy, mint a dolgozók általános elégedettségéhez hozzájáruló juttatási csomag egyéb elemeiről.

A Mi Hazánk Mozgalom tegnapi sajtótájékoztatóján is szó esett az ellenzéki képviselők „gyárlátogatásáról”.

„Adják vissza mandátumukat azok, akik szerint értelmetlen a parlamenti munka vagy nem vesznek részt abban” – szólítottak fel hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a párt független országgyűlési képviselői.

Dúró Dóra arról beszélt: a képviselői munka elsődleges színtere az Országgyűlés, a kizárólag az utcán politizáláshoz elég aktivistának lenni, ehhez viszont nem szükséges képviselői mandátum. Hozzátette: a Mi Hazánk Mozgalom politikusai a jövőben is mindkét terepen képviselni kívánják a választókat.