2024. április 26., péntek

Érezhető reformok az egészségügyben

Aleksandar Vučić: Az elkövetkező két évben javul az egészségügyi alkalmazottak anyagi helyzete és jobbak lesznek a munkakörülmények is

Két, két és fél éven belül az egészségügyben vitathatatlan változásokra, az egészségügyi központokban, kórházakban és klinikai központokban forradalmi javításokra lehet számítani, jelentette ki ma Aleksandar Vučić államfő, a belgrádi Dr. Vukan Čupić Anya- és Gyermekvédő Intézet látogatása során. Az intézet hemato-onkológiai osztályán egy új fertőzésmentes környezet kiépítését tervezik, és erre Vučić elmondása szerint 263 millió dinárt irányoztak elő az állami költségvetésből.

– Ma megállapodtunk, holnap pedig már az intézet számláján lesz az a 263 millió dinár, ami egy új steril részleg felépítéséhez szükséges, hogy még több gyermek egészségügyi ellátását tudják vállalni – hangsúlyozta az államfő.

A belgrádi intézetben gyógyítják az ország területén a legtöbb rákos megbetegedésben szenvedő gyereket. Miután Szerbiában ez az egyedüli intézet, amelyben a gyermekeknél csontvelő-átültetést végeznek, a megalakulása óta 294 csontvelő-átültetést hajtottak végre. Ahhoz, hogy a gyerekek vérképződéshez szükséges több őssejtbeültetést tudjanak végrehajtani, szükség van a fertőzésmentes környezet kapacitásának növelésére, és ehhez járul hozzá az állam. Jelenleg ugyanis mindössze négy ágy fér el a részlegben.

Radoje Simić, a Dr. Vukan Čupić Anya- és Gyermekvédő Intézet igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházáshoz szükséges dokumentáció már egy éve készenlétben áll, és a most induló beruházásnak köszönhetően hamarosan a kétszeresére növelhetik a csontvelő-átültetések számát is. Kiemelte, évente 30 gyermek betegszik meg leukémiában, akiket csontvelő-átültetéssel gyógykezelnek. Az egészségügyi minisztérium további 100 millió dinárt hagyott jóvá az őssejtbank létrehozására az intézetben. Az Anya- és Gyermekvédő Intézet felújításába eddig 142 millió dinárt ruháztak be, ám az intézet teljes felújítása megközelítőleg 20 millió eurót (megközelítőleg 1,2 milliárd dinárt) igényel. Folyamatban van az intézet felújítási főtervének kidolgozása is.

Vučić kiemelte, ez hatalmas összeg, de nemcsak ennek az intézetnek a felújításába fektetnek be, hanem a loznicai kórházban végzett munkálatokra 30 millió eurót fordítanak, továbbá Valjevón is jelentős összeggel járul hozzá az állam a kórház felújításához. Belgrádban épül a Fertőző Betegségek Klinikájának új épülete, új klinikai központokat terveznek, vagyis már két, két és fél év múlva érzékelni lehet az egészségügyben a forradalmi változásokat.

Az államfő hangsúlyozta, az állam fontosnak tartja, hogy tovább dolgozzon az orvosok és az egészségügyi nővérek szülőföldön maradásán, ezért további fizetésemelést terveznek. Gyorsabb ütemű emelésben gondolkodnak.

Aleksandar Vučićot a kórházi látogatása során elkísérte Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere, illetve Marko Blagojević, a közberuházások irodájának igazgatója is. Az államfő két kisfiúval is beszélgetett, akik gyógykezelése éppen folyik, és a közös fotójukat a Szerbia jövője Instagram-oldalán közzé is tette. Szuperhősöknek nevezte a fiúkat, akik bátran viselik a gyógykezelést. Majd reményét fejezte ki, hogy amint a gyerekek felépülnek, vendégül láthatja majd őket.