2024. április 26., péntek

Ami sok, az sok

Négyzetméterenként 1000 euróba kerül a Köztársasági Rokkantsági és Nyugdíj-biztosítási Alap (PIO Fond) igazgatósági épülete földszintjének átalakítása, márpedig ezeket a munkálatokat abból a pénzből finanszírozzák, melyet Szerbia polgárai fizetnek be járulékok címén. A drága felújítást az Alap igazgatósága hagyta jóvá, ebben a testületben pedig azok vannak többségben, akiket a köztársasági kormány javaslatára választottak be – írja az Insajder internetes oknyomozó portál. Összehasonlításképpen emlékeztet arra, hogy a hatóságok beharangozták: maximum 500 euróba kerül majd azoknak a lakásoknak a négyzetmétere, melyeket a katonáknak és a rendőröknek építenek több városban.

A munkálatok elvégzésére 2017 decemberében írták ki a versenypályázatot, ennek dokumentációja szerint kb. 1500 négyzetméteren kell elvégezni a falak bontásával is járó átépítést, kicserélni az összes vezetéket stb. Egy hónappal később (áfa nélkül) 169 millió dinár értékű szerződést kötöttek egy ajánlattevő csoporttal, melyet a belgrádi Roofs DOO vezet. Más nem is pályázott a munkálatok elvégzésére. Időközben „előre nem látott költségek” miatt 5 millió dinárral növekedett az összeg, így tavaly decemberben újabb tendert jelentettek meg, a kivitelező azonban maradt a régi. Így kerül az Aleksandar Kostić utcai épület földszintjének felújítása több mint 173 millió dinárba, vagyis mintegy 1,5 millió euróba – áfa nélkül!

Az oknyomozó portál megjegyzi: egy 2014-es törvénymódosítással gyakorlatilag a kormány vette át a PIO Fond irányítását: a korábbi 21-ről 7-re csökkentették a igazgatóbizottsági tagok számát, közülük 4-et a kormány javasol.