2024. április 26., péntek

Emlékezés és jövőépítés

Színvonalas műsor keretében ünnepelték meg Zombor város napját a VMSZ szervezésében

Felemelő közösségi élményben lehetett része annak, aki jelen volt a Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai körzeti szervezete által Zombor város napja alkalmából rendezett ünnepségen, amely régiószinten zajlott. Február 16-án este zsúfolásig megtelt a helyszín, a Magyar Polgári Kaszinó színházterme.

A gombosi gyerekek fellépése (L. Móger Tímea felvétele)

A gombosi gyerekek fellépése (L. Móger Tímea felvétele)

A kétszáz fős közönség soraiban köszöntötték a vendégeket, dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárt, Appel Pétert,Baja város gazdasági szakreferensét, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnökét, mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, dr. Pásztor Bálintot, a VMSZ elnökségének tagját, köztársasági parlamenti frakcióvezetőt, Vicsek Annamáriát, az oktatási minisztérium államtitkárát, Fremond Árpádot, a VMSZ alelnökét, köztársasági parlamenti képviselőt, Erdély Lenkét, a VMSZ elnökségének tagját, tartományi frakcióvezetőt, Dragan Popovićot, a Szerb Haladó Párt nyugat-bácskai körzeti megbízottját.

Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke köszöntötte a hallgatóságot. Mindenekelőtt köszönetet mondott tagtársainak, hogy segítettek első alkalommal megszervezni régiószinten Zombor város napját. Háláját fejezte ki a közreműködő, nagyra becsült művészeknek, tehetséges gyerekeknek, hogy színvonalasabbá tették a napot, az ünnep védnökeinek, a kupuszinai vállalkozóknak és gazdálkodóknak, hogy támogatták a rendezvény létrejöttét.

A meghívott vendégek (L. Móger Tímea felvétele)

A meghívott vendégek (L. Móger Tímea felvétele)

– Az ünnep mindig jó alkalom arra, hogy megálljunk és számot adjunk mindarról, ami megvalósult, és családi hangulatban beszéljünk a közös jövőnkről. Ahogy Gróf Széchényi István mondta: „A nemzet nagysága, boldogsága mindig csak magában a nemzetben rejtezik.” Az elmúlt időszakban a Vajdasági Magyar Szövetség számos projektet valósított meg ebben a régióban. Nincs olyan település, ahol ne lenne látható és tapintható eredménye a következetes politizálásunknak. Legyen az a tartomány vagy köztársaság által fejlesztett óvoda, iskola, a Bethlen Gábor Alap által támogatott civil szervezet, egyházi intézmény, Prosperitati Alapítvány-nyertes, az MNT által támogatott ösztöndíjas. Mindez a megmaradásunkat szolgálja, és mindezért köszönet az anyaországnak is – mondta az elnök asszony.

Pásztor István elnök úr ünnepi gondolatai egyebek mellett kitértek a város és környéke dicső múltjára és ígéretes jövőjére.

– Szorgalmunk, elképzeléseink, hitünk, kultúránk, szívós kitartásunk nem számokban mérhető, nem pillanatnyi erőviszonyok függvénye. Ha így lett volna, nem ünnepelnénk ma és itt. Hogy minek a függvénye, azt mindannyian tudjuk, ezért pedig köszönet jár a nyugat-bácskai magyaroknak, köszönet azoknak, akik az emlékezet tapasztalataira épülve a jövőt tervezik. A vajdasági magyar jövőépítés pedig csak részben matematika, csak részben a számok kérdése. Amíg szívós kitartással, összefogással kompenzálni tudjuk számbeli fogyatkozásunk, addig őrizni tudjuk a hely szellemét, a szülőföldünket és otthonunkat – hallottuk Pásztor Istvántól.

Történelmi visszatekintéssel ft. Drobina Gábor zombori káplán, több helytörténeti kiadvány szerzője szolgált.

Pelt Ilona (L. Móger Tímea felvétele)

Pelt Ilona (L. Móger Tímea felvétele)

– Zombor mindig hű és áldozathozatalra készséges város volt, áldozni mert a királyért és a magyar hazáért, ezért bizalommal fordult a királyhoz és kérte, hogy tegye a várost szabad királyi várossá. Az irigység az egyes városok előkelőségeiben akkora volt, hogy a királyt késleltették szándékában. Végül a király, I. Ferenc, előadta nejének, Mária Teréziának Zombor város kérését, és kérte annak jóváhagyását. A város kérelme teljesült. 1749. február 17-én Mária Terézia aláírta az okiratokat, amelyek Zombort szabad és királyi városnak ismerik el – mondta el Drobina atya a beszámolójában.

A rendkívül színvonalas műsorban hallható volt a zombori születésű, világhírű zongoraművész, Székely István játéka, Juhász Raffael kiváló jazz-zenész, Milena Jančurić újvidéki születésű, neves fuvolista, Szűcs Róbert nagybőgős összjátéka. Énekelt a kupuszinai Csernai Panna színjátszótehetség, a Bukrok népdalpáros tagja, Milan Radišič, neves zombori karmester, karnagy, a Kanizsai Ilona és Kapitány Mátájsz Sarolta alkotta bezdáni énekkettős. Gombosi lakodalmas népszokások bemutatásával színpadra léptek a gombosi József Attila Általános Iskola díjazott tanulói: Lengyel LorettaMolnár FlóriánKovács TrisztánHózsa Gál Gizella tanítónő felkészítésében, továbbá a díjazott kupuszinai népmesemondó, Molnár Péter szőtte történetét. A remek műsorvezetés Wiederkehr Ritának és Szenn Andornak köszönhető.

Az ünnep végén Pelt Ilona elnök, tartományi frakcióvezető-helyettes és Péter István, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének alelnöke, apatini polgármesteri tanácsos a város múltját szimbolizáló ajándékkal köszönte meg Pásztor István elnök úrnak és dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkárnak a kiemelt odafigyelést, amellyel viseltetnek a nyugat-bácskai magyarság ügyei iránt.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.