2024. április 26., péntek

Másodfokon veszített a nyugdíjas

Mégsem járt sikerrel a nyugdíjcsökkentés miatt pereskedő felperes

Másodfokon is elveszítette a pert az újvidéki Felső Bíróságon az a palánkai nyugdíjas, aki a nyugdíjak, azaz saját nyugdíjának korábbi csökkentése miatt beperelte a Köztársasági Rokkantsági és Nyugdíj-biztosítási Alapot (PIO) – közölte a B92 hírportál. A nyugdíjas korábban első fokon a palánkai Alapfokú Bíróságon megnyerte a pert. Az újvidéki Felső Bíróság megerősítette, hogy január 21-én elfogadta az elsőfokú ítéletre benyújtott fellebbezést, és megsemmisítette az Alapfokú Bíróság döntését.

A nyugdíjas keresetében a csökkentett nyugdíja és a korábban számára megítélt nyugdíj közötti különbséget követelte a PIO-tól, a 2015. december 9-e és 2017. december 31-e közötti időszak vonatkozásában. A tavaly október 16-án meghozott elsőfokú ítélet értelmében a PIO 351 000 dinárt, valamint 53 000 dinár kamatot, továbbá 3400 dinár perköltséget lett volna köteles kifizetni a nyugdíjasnak.

Az újvidéki Felső Bíróság álláspontja szerint a PIO nem járt el törvényellenesen, amikor csökkentett nyugdíjat fizetett ki a felperesnek, hiszen ezt a nyugdíjak ideiglenes csökkentését előirányzó törvény alapján tette. A szóban forgó jogszabály kötelező erejű volt, így a PIO nem tehetett mást, minthogy annak nyomán járt el, így alaptalan a különbség kifizetése – indokolta döntését az újvidéki Felső Bíróság.