MÜNCHENI KONFERENCIA

Német védelmi miniszter: a NATO-ban méltányosságra és közös értékekre is szükség van

(MTI)

2019. február 15., 16:48 >> 2019. február 17., 20:04

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Forrás: 24-my.info

Forrás: 24-my.info

A NATO-ban a védelmi kiadások mellett a politikai döntésekben is a méltányosságon alapuló, tisztességes együttműködésre van szükség, és közös értékeknek is érvényesülniük kell a szövetségben - mondta a német védelmi miniszter pénteken az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

Ursula von der Leyen a tanácskozást megnyitó beszédében kiemelte: az Egyesült Államok jogosan sürgeti a NATO-tagoktól a védelmi kiadások növelését, és Németország fokozza is erőfeszítéseit, 10 év alatt - 2024-ig - 80 százalékkal növeli védelmi költségvetését, és kiáll azon közös cél mellett, hogy a védelmi kiadásokat a hazai össztermék (GDP) 2 százalékához kell közelíteni.
Azonban a méltányosságnak a katonai tehermegosztás mellett a politikai döntéshozatalban is érvényesülnie kell - tette hozzá a miniszter. A NATO afganisztáni küldetésével kapcsolatban leszögezte: továbbra is valamennyi misszió alapelve, hogy "együtt vonulunk be, és együtt vonulunk ki".
Aláhúzta, hogy a NATO-nak a közös érdekek mellett a közös értékeken is alapuló szövetségnek kell lennie. "Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezt nem mindig sikerül megvalósítani" - jegyezte meg.

Németország azt az álláspontot képviseli, hogy "nem vagyunk semlegesek, a szabadság és az emberi méltóság, a demokrácia és a joguralom oldalán állunk" - mondta Ursula von der Leyen.
A konferencia második szónoka Gavin Williamson brit védelmi miniszter volt, aki élesen bírálta Oroszország tevékenységét a nemzetközi biztonságpolitika területén. Mint mondta, "a világ egyre veszélyesebb és sötétebb hellyé válik", amelyben a NATO egyre fontosabb tényező, mert "visszatért egy régi ellenfél", Oroszország.
Moszkva megpróbálja "belehajszolni a Nyugatot egy új fegyverkezési versenybe, amelyet a Nyugat nem akar", és a nemzetközi közösség szabályait megszegve folytatja tevékenységét. A hadviselés egy "szürke zónáját" megteremtve katonai, politikai, hírszerzési, informatikai, gazdasági és "kriminális" eszközökkel próbál ellenfelei fölé kerekedni - közölte.
Így például "a dezinformáció, az online trollkodás és a kibertámadások" már mindennaposak, egy "új normalitás" részét alkotják - mondta a brit miniszter, hangsúlyozva, hogy meg kell fizettetni Moszkvával "kalandor" politikája árát.
Az európai országoknak is sok tennivalójuk van, és "nem az Egyesült Államok kedvéért kell a GDP-jük 2 százalékát védelemre fordítaniuk, hanem a saját biztonságunk érdekében" - mondta Gavin Williamson.
A német és a brit védelmi miniszter egyaránt kiemelte, hogy a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) nem hátráltatja az Európai Unió és a tagjai közül távozó ország védelmi együttműködését, és nem változtat a német-brit barátságon.
Németország és Nagy-Britannia "vállt vállnak vetve" küzd tovább a biztonságért és a közös értékekért, "ahogyan katonáink a közös küldetésekben nap mint nap" - mondta Ursula von der Leyen.
Gavin Williamson hangsúlyozta, hogy hazája ugyan távozik az EU-ból, de megmarad elkötelezettsége Európa biztonsága iránt. Az Egyesült Királyság jóval a NATO és az EU megalapítása előtt is sokat tett a kontinens biztonságáért, és ez a jövőben sem változik. Azonban ehhez az is szükséges, hogy az EU ne zárja ki a védelmi együttműködés további elmélyítését szolgáló programokból - fejtette ki a brit védelmi miniszter.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége