2024. április 26., péntek
NAGYBECSKEREKI VÍZGYÁR

Márciusban avató?

Elhúzódott a nagybecskereki vízgyár próbaüzemeltetése, a közvéleményben pedig egymással ellentmondó információk hallhatók. Hivatalos tájékoztató híján sok a találgatás. A beruházó, a Zilio csoportosulás bejelentette, hogy a másfél hónapja tartó próbaüzemeltetés megmutatta, hogy a berendezés által megtisztított víz megfelel minden követelménynek és megteremtődtek a feltételek arra, hogy megkapják a működési engedélyt és üzembe helyezzék a víztisztító berendezést. Közben felróják, hogy egyesek politikai csatározások tárgyává tették a város vízellátásának problémáját.

Tovább tart a bizonytalanság (Fotó: Kecskés István)

Tovább tart a bizonytalanság (Fotó: Kecskés István)

A beruházó szerint a vízelemzések mind azt mutatták, hogy minden paraméter a szükséges határon belül van. Az elemzéseket pedig a nagybecskereki Városi Vízművek, a Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet, a Belgrádi Közegészségügyi Intézet és a belgrádi Anahem laboratóriumaiban végezték. Szerintük csak ezeknek a szakavatott laboratóriumoknak a véleménye egyértelmű: a vízgyár megfelelő minőségű vizet képes biztosítani.

Miközben a vízgyárban avatóra készülnek (nem hivatalos értesülések szerint erre a jövő hónapban kerülhetne sor), addig az Együtt a vízért polgári társulásban viszont továbbra is kételkednek abban, hogy a vízgyárból a követelményeknek megfelelő víz kerül a hálózatba. Az ő adataik szerint ugyanis az arzén mennyisége továbbra is meghaladja a megengedett határt, azt mondják, hogy a kezdeményezésükre végzett vízelemzés rossz eredményt mutat. Sőt a csapvíz minősége a kezdetekhez viszonyítva egyre rosszabb.