2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

Magyar arany tizennégy év után

EYOF

Talabos Attila révén 14 év után született ismét magyar aranyérem a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) történetében. A rövid pályás gyorskorcsolyázó 1500 méteren diadalmaskodott a Szarajevóban zajló esemény első, hétfői versenynapján. Ugyanebben a számban Bontovics Balázs negyedik lett, míg a nők azonos távú versenyén a felnőtt váltóval Európa-bajnoki bronzérmes Somogyi Barbara hatodikként zárt, Dobrán Fanni pedig a 15. helyen végzett. A sportág négy képviselője által alkotott vegyes váltó továbbjutott előfutamából.

A téli EYOF-okon ez volt Magyarország 16. érme, közte a 8. arany. A szarajevói versenyeket hétfőtől péntekig bonyolítják le. Magyarországot öt alpesi síző, négy-négy curlinges és rövid pályás gyorskorcsolyázó, három sífutó és egy műkorcsolyázó képviseli.

LABDARÚGÁS

Sala szörnyethalt

A becsapódáskor elszenvedett fej- és törzssérüléseibe halt bele a kisrepülőgéppel lezuhant Emiliano Sala, a Cardiff City labdarúgója. A vizsgálatok első megállapításait hétfőn tették közzé Bornemouthban. Ian Parry halottkém elmondta, hogy a holttestet az ujjlenyomat alapján azonosították. A légi baleseteket vizsgáló brit hatóság (AAIB), illetve a rendőrség tovább kutatja a szerencsétlenség okait. A 28 évesen elhunyt argentin futballista holttestét múlt csütörtökön hozták fel a tengerfenékre lesüllyedt gépről. Az 59 éves pilótának, David Ibbotsonnak továbbra sincs nyoma.

Sala a Nantes-tól szerződött a Cardiffhoz, ezért utazott Franciaországból Walesbe január 21-én.

EVEZÉS

Az olimpiai bajnok halála

Síelés közben életét vesztette a svájci St. Moritzban Maximilan Reinelt német evezős, aki a londoni olimpián arany-, a riói játékokon pedig ezüstérmes volt a férfi nyolcassal. A 30 éves sportolót ért szerencsétlenségről a német szövetség számolt be. Reinelt halálának körülményei egyelőre még nem ismertek.

Az evezős az olimpiai érmei mellett világbajnokságokon két arany- és három ezüstérmet nyert a nyolcassal, s négyszer Európa-bajnok is volt. A civilben orvosi végzettséggel rendelkező Reinelt a riói játékok után fejezte be pályafutását, a jövő héten pedig a német U23-as válogatott orvosaként utazott volna a sportolókkal a spanyolországi edzőtáborba.

TENISZ

Oszaka megvált edzőjétől

Megvált edzőjétől Oszaka Naomi, a női teniszezők világranglista-vezetője. A 21 éves japán játékos indoklás nélkül, rövid Twitter-üzenetben jelentette be, nem dolgozik tovább Sascha Bajinnal, akit tavaly az év edzőjének választottak. A 35 éves német szakember 13 hónapig irányította Oszaka felkészülését, segítségével a játékos a világranglista 68. helyéről folyamatosan előrelépve előbb US Opent, majd idén, az év elején Australian Opent nyert, amivel a rangsor élére ugrott.

ÚSZÁS

Leukémiás a japán úszótehetség

Leukémiát diagnosztizáltak Ikee Rikakónál, az egyik legnagyobb japán úszótehetségnél. A 18 éves sportoló nemrég, háromhetes ausztráliai edzőtáborozás során rosszul érezte magát, ezért korábban hazautazott, hogy kivizsgálják, majd a Twitteren jelentette be betegségét.

Rikako tavaly az Ázsia-játékokon rekordot jelentő hat aranyérmet nyert. Győzött női 50 méter pillangón, 100 méter gyorson és pillangón, majd 50 méter gyorson, emellett első lett a 4×100-as gyors- és vegyes váltóval. Számos nemzeti csúcsot tart, eredményei alapján a hazaiak több érmet reméltek tőle a jövő évi tokiói olimpián.

NBA

Westbrook rekordja

Az Oklahoma kilenc ponttal nyert a Portland ellen az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján. A győztes hazai csapatban Russell Westbrook 21 pontot dobott, 14 lepattanót szedett és 11 gólpasszt adott. Sorozatban a tizedik mérkőzésén ért el tripla duplát, amivel megdöntötte Wilt Chamberlain 1968-as rekordját.