2024. április 26., péntek
Az Újvidéki Színház híreiből

Ma Till Eulenspiegel-bemutató

Vasárnap Az ellopott futár című előadással vendégszerepel a társulat Tordán

Tara Manić művészvendég rendezésében és Dejan Prćić szintén művészvendég szövegkönyve, dramaturgiája alapján ma, 19 órakor az Újvidéki Színház Nagytermében bemutatják a Till Eulenspiegel c. darabot a hantáról. Rendezőasszisztensként Pongó Gábor és Anja Čuković m. v. működik közre.

Till Eulenspiegel, vagy ahogy a flamandok ejtik, Till Ejlenszpíhel, vagy ahogy a németek nevezik, báró Hieronymus Carl Friedrich von Münchhausen, mindent tud a hantáról, de ha mégsem, hát meg meri kérdezni. Terjengős, fojtogatós, vicces meséit Rudolph Erich Raspe, Harry Frankfurt, Mark Twain művei- és Till Eulenspiegelről szóló regék és mondák alapján elhantázza Elor Emina, Ferenc Ágota, Figura Terézia, Giricz Attila, Huszta Dániel, Magyar Attila, Mészáros Árpád, Pongó Gábor.

A sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház társulatának művészeti vezetője és az előadás szereplőiként a fentebb említett nyolc színművész, Tara Manić, az előadás rendezője emlékeztetett bennünket Münchhausen báró szállóigéjére a „mendance veritas”-ra (az „igazság hazugságokban rejlik”). Elmondta, hogy erre a bölcsességre épül a rendezői alapötlete, valamint arra, hogy mi az, ami közös a magyar és a szerb mentalitásban. A választ gyermekkora kedvenc meséiben, a Münchhausen báróról és Till Eulenspiegelről szóló mítoszokban találta meg.

– A modern világban több síkon, rengeteg módon zajlik a kommunikáció, amely szinte tálcán kínálja fel a hantát. Felmerült bennem a kérdés: mik a következményei azoknak a dolgoknak, amelyeket kimondunk. Az erőszakos történések a világban, a felturbózott hírek hidegen hagynak bennünket. Úgy tűnik, a nagy rohanásban elfelejtettünk valamit, ami legalább annyira veszélyes: a mindennapi, apró, szinte észrevétlenül kimondott hazugságokat, és azok vészes következményeit – hangsúlyozta Tara Manić belgrádi rendező, aki nemzedéke legjobb diákja volt, 2017-ben diplomázott a Fotografija 51 c. előadással Alisa Stojanović és Igor Vuk Torbica osztályában. Előadásait itthon és külföldön is többszörösen díjazták. Jelenleg a fővárosi Drámaművészeti Egyetem színházi rendezés szakán dolgozik konzultánsként.

A Till Eulenspiegel produkció zenéjét Klemm Dávid m. v. szerezte, a dalszövegeket Lénárd Róbert írta. A díszlet Árva Nóra, a kosztüm Srđan Perić és Milica Radovanović művészvendégek munkája. A színházi produkció Újvidék Város Kulturális Hivatala támogatásával valósult meg. Az előadásra, amelyre biztosított a szerb nyelvű fordítás, jegyek válthatók ma 17-től 19 óráig a színház pénztárában, illetve előjegyezhetők a 021/525-552-es és a 657-2526-os telefonszámon.

A közönség vasárnap Tordán láthatja Az ellopott futár című produkciót, amely Rejtő Jenő műve alapján készült, s amelynek bemutatója tavaly volt az Újvidéki Színház Színes Szilánkok Diákszínpadán, Crnkovity Gabriella rendezésében, Léphaft Ágnes közreműködésével. Egy kikötői merénylet felgöngyölítéséről szóló izgalmas előadásban Tóth Zita, Horváth Sarah, Huszka Zita, Nikolić McConnell-Duff Petra, Csáki Beáta, Csíkos Dániel, Subašić Dunja, Horvát Rebeka, Göncő Ágnes, Bagi Natália, Lahos Anna, Nikolić Zita játssza a szerepeket. Figura Terézia színművésznőtől, az Újvidéki Színház társulatának tagjától, aki a Színes Szilánkok Diákszínpad keretein belül több csoporttal is dolgozik, megtudtuk, a darabot a szlovákiai Ipolyban tervezték előadni a közönségnek. A szervezők azonban nem tudták megtéríteni az alapköltségeiket, így vasárnap a tordai előadás lesz az első, amikor Újvidékről kimozdulnak vele.

– Nagyon jókor jött a tordaiak részéről a meghívás. A vendégszereplésünk alapján látni fogjuk, hogy Újvidéken kívül hogyan fogadja a közönség a produkciót. Készülünk a Vajdasági Amatőr Színjátszók Fesztiváljára, amelyet Bácskertesen (Kupuszinán) tartanak meg áprilisban. A tordai vendégszereplésünk jó felmérése lesz a helyzetnek: hogyan fogadja az a közönség, aki nincs hozzánk szokva, meg nincs hozzászokva a diákszínpad előadásaihoz és ahhoz a világhoz, amit mi képviselünk. Utána fel tudjuk pontosan mérni, hogy az amatőr fesztiválon milyen reakciókat várhatunk – magyarázta Figura Terézia.

Hisszük, hogy a tordai közönség is jót szórakozik Az ellopott futár előadáson!