2024. április 26., péntek

Több mint 6700-an tiltakoznak

Az óbecsei Petőfi iskola megmentéséért indított petíciót a közösségi hálón elektronikusan is alá lehet írni

Az akció megkezdése, azaz február 4-e óta tegnap délig 6700-an írták alá azt a petíciót, amivel az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola megmaradásáért szállnak síkra a támogatók. A tiltakozásnak erre a formájára azért kényszerültek a szülők, pedagógusok és szimpatizánsok, mert az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport az iskola bezárását javasolta. A 80 százalékban magyar diákokat befogadó tanintézménynek azok szerint, akik többségi szavazással meghozták ezt a döntést, azért kell megszűnnie, mert a minimumként meghatározott 480 helyett csak 253 diákja van. Suzana Đukić, a munkacsoport elnöke szerint ez akkor is törvényes megoldás, ha az iskolában a kormányrendelet szerint meghatározott legkevesebb 16 helyett 20 tagozat működik.

Mielőtt a községi képviselő-testület is elfogadná a munkacsoport javaslatát, a dokumentumról közvitát tartanak, majd a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi oktatási titkárság véleményezése után az oktatási miniszter mondja ki a végső ítéletet az iskola felett.

Aki támogatni szeretné az iskola megmaradásáért szervezett aláírásgyűjtést, az a Petőfi Sándor Általános Iskolában munkanapokon 8 és 18 óra között, illetve az Együtt a Petőfiért Facebook-oldalon elektronikusan is megteheti ezt.