2024. április 26., péntek

Vásároljunk frisset a szomszédainktól!

Felújítják a Tesla-telepi piacot, a Tejpiacot, a Nagybani piacot pedig áthelyezik

Az utóbbi időben többször írtunk arról, hogy megcsappant a kereslet a szabadkai piacokon. A nagy üzletláncok és kisebb boltjaik ellepték az egész várost, már szinte nincs is környék, ahol nem képviselteti magát egy-két ilyen üzlet. Emiatt a piaci kereskedők sem tudnak úgy megélni, mint korábban, a vásárlók pedig – úgy tűnik – a minőség helyett az árakat és a gyorsaságot részesítik előnyben. A Lidl megjelenése óta jócskán megcsappant az árusok száma is. Dejan Ljubisavljević, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat igazgatója lapunknak azt nyilatkozta, hogy ezek az üzletek nagy konkurenciát jelentenek a helyi termelőknek.

– A nagykereskedések mindenhol reklámozzák magukat, nagyon jó a marketingjük, ezzel nem tudunk versengeni, szintúgy az árukészletük mennyiségével és az áraikkal sem. A piaci árusok előnye azonban az, hogy minőséget és frissességet nyújtanak a vásárlóknak. Minden termék alapos vizsgálatokon esik át, nagyon jó a közvállalat kapcsolata az egészségügyi felügyelőséggel, ami rendszeres vizsgálatokat végez minden eladó portékájánál. A vásárló biztos lehet abban, hogy amit vásárol, az friss és hazai, és ez a piacok nagy előnye – magyarázta az igazgató, majd arra kért minden vevőt, hogy helyi termelőktől, a szomszédaiktól vásároljanak, ugyanis a nagy üzletláncok az ország minden pontjára ugyanabból a raktárból szállítják az árut, ezért idő híján, nem kerülhet minden frissen a polcokra.

A városközpontban elhelyezkedő Tejpiacra felújítás vár

A városközpontban elhelyezkedő Tejpiacra felújítás vár

Ahhoz, hogy a vevőket és az árusokat a piacon tartsák, a közvállalat több befektetést is tervez a jövőben. Elsőként a Tesla-telepi piacon végeznek majd munkálatokat.

– Január elején történt meg a Tesla-telepi piac legalizálása, addig mezőként volt nyilvántartva. Elkezdtünk kialakítani egy olyan tervet, amivel jobb szolgáltatást tudunk biztosítani az ott megjelenő árusoknak és a vásárlóknak egyaránt. A terv megalkotása előtt közvélemény-kutatást végeztünk, hogy kiderítsük, milyen elvárásaik vannak. Igyekezni fogunk, hogy a tervezet mihamarabb elkészüljön, annak érdekében, hogy minél előbb anyagi eszközökhöz juthassunk. Elsősorban több világításra lenne szükség, a piac nagyon huzatos, és az oda járók, valamint a dolgozók nem tudnak védekezni a hideg és a meleg ellen sem. A terv jelentős részét képezi egy parkoló kialakítása is a jobb hozzáférés érdekében. Az üzlethelyiségek bérlőinek kérése az volt, hogy a Partizán bázisok utca felől és a piac területéről is bejáratokat alakítsanak ki az üzleteknek a piac hosszabb nyitvatartása érdekében. Így a lakosok is a munkaidejük után friss hozzávalókat vásárolhatnak – részletezte Ljubisavljević.

A Tejpiacra is felújítás vár. Mivel az a városközpontban helyezkedik el, több szempontot is figyelembe kell venni.

– A legfontosabb megoldani a parkolást és a közlekedést, a piac alatt húzódó csatornahálózat kérdését. Ez egy olyan terv, amit nem lesz könnyű megvalósítani, de a legfontosabb, hogy az önkormányzattal együttműködve már megtettük az első lépéseket. A részletes városrendezési terv kialakítása után tudni fogjuk, hogyan kezdjük el a kivitelezést a többi közvállalattal. Olyan tartalmat kell teremtenünk, ami piaci szolgáltatást, könnyebb forgalmat biztosít, ugyanakkor látványosságot is jelent, azaz olyasmit, amit az eladók és a lakosok is megérdemelnek. Budapesten ezt nagyon szépen megoldották, a polgármesterük minden újévi fogadását a piacon tartja. A Tejpiac egyik oldalát fallal kerítettük el, hogy megóvja az árusokat a huzattól, aminek az eladók nagyon örülnek, mert így kellemesebb körülmények között dolgozhatnak – mondta Ljubisavljević.

Nemrégiben renoválták a Majsai Úti Általános Iskolához közeli piacot

Nemrégiben renoválták a Majsai Úti Általános Iskolához közeli piacot

Az igazgató elmondta, hogy a Nagybani piacnak és a nagykereskedőknek semmi helyük a központban, és más városok példáját követve hamarosan kikerül a város külső részére.

– A nagybani piaccal kapcsolatosan is beszélgetést folytattunk az önkormányzattal, egyetértettünk abban, hogy az nem helyezkedhet el a város központjához közel, mert a nagyobb kamionok nehezen férnek hozzá, és az nem megfelelő a munkavégzéshez. A beszélgetés folyamán szóba került az ipari zónához közeli hely Kisbajmokon és a kettes kaszárnya területe. Még nem született meg a döntés, de a kettes kaszárnyát ajánljuk majd, mert az adataink azt mutatják, hogy a bérlőink 70 százaléka északról jön. Ezzel megkönnyítenénk a közlekedésüket és jobb infrastrukturális lehetőségeket nyújthatunk – nyilatkozta Ljubisavljević, majd hozzátette, hogy a nagyobb piacok felújításán kívül a felméréseket követően a kisebb piacok igényeire is odafigyelnek majd. Nemrégiben felújították a Majsai Úti Általános Iskolához közeli piacot is, melynek az átadására tegnap került sor, és hamarosan ismét üzemelni fog.

– A napokban tárgyalásokat folytattunk az újvidéki piacokkal, és arról győződtünk meg, hogy az infrastrukturális fejlesztések után kétszer annyi bevételük van, mint a korábbiakban. Az emberek visszatértek eladni és vásárolni a piacokra, de ezt befektetések előzték meg. Megértem, hogy a vásárlók egy része a piac munkaideje miatt inkább a bevásárlóközpontokat választja, de a jövőbeni munkálatoknak köszönhetően a piacok munkaideje is változni fog, a dolgozó háziasszonyok pedig mindig friss termékeket vehetnek – magyarázta az igazgató.