2024. április 26., péntek
EURÓPAI KUPAPOROND

Kezdődnek az egyenes kieséses szakaszok

A City a legnagyobb BL-favorit, a legértékesebb csapat is Guardioláé

A két hónapos téli pihenő után az európai labdarúgás vérkeringésébe újra visszatérnek a nemzetközi kupasorozatok, a Bajnokok Ligája a nyolcaddöntőkkel, az Európa-liga a tizenhatoddöntőkkel folytatódik. A legrangosabb szinten a történelmet író, sorozatban háromszoros bajnok Real Madrid védi a trónt, az első körben elvileg rutinmunka vár a királyi gárdára, hiszen a leggyengébb nyolcaddöntős csapatnak tartott Ajax lesz az ellenfél.

Az Európa-ligában az Atlético Madrid a címvédő. A piros-fehér madridiak most a BL-ben folytatják az európai turnét, és kőkemény feladatuk lesz, hogy ismét trófeaközelbe kerüljenek, hiszen rögtön a 16 között a Juventusszal játszanak – bármelyik csapat kiesése korainak számítana, de már elkerülhetetlen.

A fogadóirodák szerint új bajnokot ünnepelhetünk a szezon végén. A BL-ben a Manchester City a favorit 3-szoros oddsszal, mögötte a Barcelona (4,5), a Juventus (6,5), a PSG (7) és a Liverpool (9) következik, a Real Madrid újabb címvédése 11-szeres pénzt fizet. Az El-ben a Chelsea a fő esélyes (4), az Arsenal és a Napoli trófeája 6-6-szoros szorzót kínál.

A KPMG Football Benchmark statisztikával foglalkozó intézet minapi elemzése szerint a tavaszi szezonnak nekifutó gárdák közül épp a City rendelkezik a legértékesebb kerettel. Az összeállítás alapján az angol klub játékosainak összértéke 1,182 milliárd euró, s további két csapat, a Lionel Messi fémjelezte Barcelona (1,101) és az angol bajnoki éllovas Liverpool (1,043) éri el az egymilliárdos határt.
A BL-címvédő Real Madrid negyedik a listán 961 milliós játékosértékkel, míg az első nem BL-ben, hanem El-ben érdekelt klub a hatodik helyen álló Chelsea (888). Érdekesség, hogy a Juventus, amely a nyáron igazolta le az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldót, 792 millió euróval csupán tizedik a listán, amelyen 14 együttes rendelkezik legalább félmilliárd eurót érő kerettel.

A legértékesebb kerettel rendelkező klubok:

1. Manchester City 1,182 milliárd euró
2. FC Barcelona 1,101
3. Liverpool 1,043
4. Real Madrid 0,961
5. Paris Saint-Germain 0,896
6. Chelsea 0,888
7. Tottenham 0,879
8. Atlético Madrid 0,814
9. Manchester United 0,811
10. Juventus 0,792

Solskjaer Ördögei várják a PSG-t

Rögtön a legelső BL-játéknapon, ma rendezik a nyolcaddöntő legnagyobb derbijét, a legendás Old Traffordon az önbizalomtól duzzadó Manchester United a kulcsemberek sérüléseivel sújtott PSG-t fogadja (21 óra).

Már a párharc sorsolásakor libabőrzött Ole Gunnar Solskjær, a United újdonsült sikeredzője, akinek irányításával 11 tétmeccsen 10 győzelem és 1 döntetlen a Vörös Ördögök mérlege. A 45 éves norvég egyértelművé tette, hogy mindig, így most is győzni akarnak: „Visszatértünk ahhoz a futballhoz, amely a Manchester Unitedre mindig is jellemző volt, és nem hiszem, hogy túl sok csapat van, amelynek kellemes az estéje, ha saját közönségünk előtt játsszuk a játékunkat” – bizakodott a mester, hozzátéve, a legendás Sir Alex Ferguson edzősködése alatt is a gyors támadófoci tette naggyá a csapatot. „Van három kiváló csatárom, Rashford, Martial és Lukaku, mellettük pedig Alexis Sánchez és Lingard is képes komoly kihívások elé állítani a PSG védelmét” – méltatta csatársorát Solskjær.
A francia kirakatcsapatnál Thomas Tuchel a bokasérülés miatt pihenő Neymarra biztosan nem számíthat, és Edinson Cavani játéka is kérdéses, az uruguayi gólzsák a hétvégi, Bordeaux elleni bajnokin ütötte be csípőjét. Thomas Meunier a múlt heti agyrázkódása miatt harcképtelen, a félelmetes támadószekcióból egyedül Kylian Mbappé van százszázalékos állapotban.

A másik esti mérkőzésen a Roma és a Porto csap össze az olasz fővárosban. Eusebio Di Francesco Farkasai magabiztos másodikként léptek tovább a csoportból a Real Madrid mögött, míg a Porto a Schalke előtt nyerte meg a kiegyenlített erőviszonyú D kvartettet – a többi párosításra nézve mindkét gárda több mint elégedett lehet a sorsolással.

Három magyar az Európa-ligában

A szokásoktól eltérően már ma kezdetét veszi – egy mérkőzéssel – az Európa-liga egyenes kieséses szakasza, amelyben három magyar játékos lesz érdekelt. Ma 18.55-től a Fenerbahçe–Zenit összecsapás nyitja a meccsek sorozatát, ennek oka, hogy a másik isztambuli nagycsapat, a Galatasaray is hazai pályán kezdi az egyenes kieséses fordulót (a Benfica ellen), ezért az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) két nappal előrébb hozta a sárga-feketék találkozóját.
A magyar érdekeltségű csapatok közül a Kádár Tamást foglalkoztató ukrán Dinamo Kijev idegenben, a görög Olimpiakosz otthonában kezd. A hazája bajnokságában második helyen álló rivális múlt hétvégén fontos, akár a bajnoki címről is döntő rangadót bukott el a listavezető PAOK otthonában. A kijeviek is másodikak az ukrán élvonalban, hétpontos hátránnyal követik a Sahtar Donyecket, amely szintén az El-ben bizonyít (ellenfele a Frankfurt).
A 18 éves Szoboszlai Dominik bekerült az előző idényben elődöntős Salzburg El-keretébe, így akár már csütörtökön, a Club Brugge elleni idegenbeli összecsapáson szerepet kaphat. Ugyancsak ott van a benevezett játékosok között a bécsi Rapidban légióskodó Szántó Tamás, a 22 éves középpályás gárdája a torna egyik favoritjával, az Interrel csap össze a 16 közé jutásért.
A Chelsea csoportjából kieső Vidi előtt az angolok és a fehérorosz BATE jutott tovább. Előbbiek a svéd Malmővel, utóbbiak a másik londoni sztárcsapattal, az Arsenallal mérkőznek.

A fentieken kívül nagy presztízzsel bír még a Lazio és az El-specialista, ötszörös bajnok Sevilla párharca, a szakemberek mindkét gárdát akár a végső fázisra esélyesnek tartották előzetesen. Pikáns lehet a Sporting–Villarreal és a Celtic–Valencia mérkőzés, míg az olasz bajnoki második Napolinak elvileg könnyű dolga lesz a Zürich ellen.