2024. április 26., péntek

Túljutott az üvegfalon a székely elítélt

A romániai Brassó (Brașov) megye feketehalmi (Codlea) börtönébe szállították át tegnap Beke Istvánt, a terrorizmus vádjával elítélt két székely egyikét. Beke felesége, Csilla arról számolt be, hogy a büntetés-végrehajtás szabályzata szerint azok az elítéltek, akiknek a magatartása megfelelő volt, egy idő után enyhébb fogva tartási kategóriába kerülnek.

A csíkszeredai (Miercurea Ciuc) börtönben nemrég döntöttek arról, hogy Beke Istvánt félig nyitott rendszerbe helyezik át. Az ilyen típusú büntetés-végrehajtásra Csíkszeredában nincs lehetőség, ezért kérésének megfelelően a lakhelyéhez legközelebbi börtönbe, a feketehalmiba került.

Beke Csilla tudomása szerint a félig nyitott rendszer azt jelenti, hogy nappal a börtöncellák ajtaja nyitva van, s a fogvatartottak szabadon mozoghatnak az épület egy részében. A Beke család számára az lesz az egyik érzékelhető változás, hogy a havonkénti látogatások esetén már nem csak üvegfal mögött láthatják a családfőt.

Az asszony úgy tudja, hogy a terrorvád másik elítéltje, Szőcs Zoltán esetében a közeljövőben nyílik meg a félig nyitott fogva tartás lehetősége.

Elméletileg a zárt rendszer is biztosította volna, hogy dolgozzanak, de a csíkszeredai börtönben ezt csak rövid ideig engedték a két kézdivásárhelyi (Târgu Secuiesc) férfinak. Beke Csilla kifejezte reményét, hogy Feketehalmon a munkára is lehetőség nyílik.

A román legfelsőbb bíróság február 26-án dönt arról, hogy befogadja-e Beke és Szőcs rendkívüli jogorvoslati kérését. Ha így tesz, s az ügy újratárgyalásáról dönt, arról is határoznia kell, hogy elfogadja-e a két rab arra vonatkozó kérését, amelyben indítványozzák a szabadlábon történő védekezést az ügyük újratárgyalása során.

Bekét és Szőcsöt 2018 júliusában öt-öt év börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért kerültek a vádlottak padjára, mert lehallgatott telefonbeszélgetéseikből, s az előbbi lakásán talált petárdákból a hatóság arra következtetett, hogy 2015-ben házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén, a december 1-jei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. A jogerős ítélet meglepetést okozott, mivel az első fokon eljáró bukaresti bíróság korábban megsemmisítette a terrorizmus vádját, és csak annyi börtönbüntetést szabott ki a vádlottakra, amennyit vizsgálati fogságban töltöttek.