2024. április 26., péntek

A Fidesz minden támogatást megad

Társadalmi konszenzus alakult ki az új családpolitikai akcióterv ügyében

Az elmúlt évtized legnagyobb hatású évértékelőjét mondta el vasárnap Orbán Viktor – véli Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A magyar miniszterelnök a beszédben egyebek mellett hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be.

Kocsis szerint a kormány a családok támogatásáról szóló döntéseivel Európa számára is világossá tette, hogy a bevándorlással szemben a gyermekvállalást helyezi előtérbe. A családok anyagi támogatásáról szóló mostani intézkedésekről kijelentette: egyetlen európai kormány sem biztosított még soha ilyen mértékű segítséget a gyermekvállaláshoz. Közölte: a Fidesz minden támogatást megad az Orbán által bejelentett intézkedések bevezetéséhez.

Novák Katalin államtitkár ismerteti a kormány új családpolitikai intézkedéseit (fotó: MTI)

Novák Katalin államtitkár ismerteti a kormány új családpolitikai intézkedéseit (fotó: MTI)

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója közleményében pedig azt írta: amióta 2010-ben átvették az ország irányítását a gyermekek és a család védelme egyre fontosabb. Különösen napjainkban, amikor Európában éppen hatalomra tör az a politikai erő, amely bevándorlók betelepítésével és nem a családok támogatásával képzeli el a kontinens jövőjét.

A Fidesz koalíciós partnere, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint az évértékelőben olyan intézkedésekről esett szó, amelyek hosszú távon biztosíthatják az ország komoly fejlődését és jövőjét.

Óriási jelentőségű a családoknak ígért hétpontos csomag. Ezt már az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mondta tegnap az M1 közszolgálati televízióban. Rétvári Bence hozzátette: a Fidesz–KDNP 2010 óta minden évben újabb, családokat segítő intézkedéseket vezetett be. A miniszterelnök hét pontjával pedig tovább bővül a családtámogatások köre. A műsorban elhangzott: az akcióterv részletei később derülnek ki, de a csomag egy része a kedvezményes hitelezésről szól, emellett azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó (szja) fizetése alól.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tegnap azonban már néhány konkrétumról számolt be. Közölte: a legalább négygyerekes nők szja-mentességét várhatóan 2020-tól vezetik be. Elmondta azt is, hogy július 1-jétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hitelét használt lakás megvételéhez és a nagycsaládosok (2,5 millió forint vissza nem térítendő) autóvásárlási támogatását. Bejelentette: a gyerekvállalási támogatás a július 1-je után született babák után igényelhető.

A Nézőpont Intézet online közvélemény-kutatásából máris egyértelmű, hogy az évértékelőben ismertetett családpolitikai akcióterv mellett majdnem kétharmados többség áll. A meghirdetett intézkedéseknek ugyanis a megkérdezettek többsége, 63 százaléka örül. Figyelemre méltó az is, hogy még a kormányellenesek 40 százaléka is támogatja a tervet. (A Századvég Alapítvány felméréséből pedig az derül ki, hogy a megkérdezettek 73 százalékának kedvező a véleménye évértékelőről és a bejelentett intézkedésekről.)

A kormány bevándorlás-ellenes álláspontja esetében legalább olyan széles társadalmi konszenzus van, mint a családbarát intézkedések terén. A friss adatokból az is kitűnik, hogy az emberek 64 százaléka nem örülne annak, ha az EU az európai parlamenti választások után újból elővenné a kötelező betelepítési kvóta ügyét, ahogy arra Orbán is utalt az évértékelőben.

A kormányfő vasárnap beszélt arról, hogy az ellenzék saját magát járatja le. A kérdésben véleményt alkotó magyarok többsége (53 százaléka) szerint sem lehet komolyan venni a magyar ellenzéket. Még a kormányellenesek 27 százaléka is komolytalannak tartja az ellenzéki pártok utóbbi hónapokban szervezett tiltakozó akcióit.