2024. április 26., péntek

A végén mindenki Szerbiába költözne

Hamarosan megszületik az elvándorlást megállítani hivatott stratégia

A szerb kormány a következő időszakban minden lehetséges eszközzel igyekszik maradásra bírni azokat, akik külföldön keresnék a boldogulást, közölte a kormány Gazdasági Migrációs Koordinációs Testületének első ülésén Zoran Đorđević munkaügyi miniszter, mondván, hogy a testület hamarosan kidolgozza az elvándorlást megállítani hivatott stratégiát. A testületnek tagjai a pénzügyi, a gazdasági, az oktatási, az államigazgatási és helyi önkormányzati, valamint az ifjúsági és sportügyi tárcák vezetői, továbbá a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia, a szakszervezetek és a munkaadók képviselői. Đorđević azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az intézkedések annyira sikeresek lesznek, hogy egyes külföldi állampolgárok majd itt keresik a boldogulást. Mindemellett az ülés szünetében a sajtónak nyilatkozva azt is leszögezte, hogy a testület politikailag független, önállóságában senki és semmi nem korlátozza.

A migráció globális probléma, nemcsak Szerbiát érinti, fejtette ki Vladimir Grečić, a testület tagja, majd örömének adott hangot, hogy a szerb kormány aktualizálta ezt a témát. Az egyetemi tanár azzal kapcsolatban nem biztos, hogy a testület intézkedéseinek sikerül-e megállítaniuk az elvándorlást. Egyelőre a metodológiát sem dolgozták ki, több, igencsak különböző profilú intézmény vesz részt a munkában, így nehéz lenne előre találgatásokba bocsátkozni, jegyezte meg Vladimir Grečić, hozzátéve: ugyanakkor maga is azért csatlakozott a testülethez, mert hiszi, hogy lehet mit tenni ezen a területen.

Gordana Bjelobrk, a Köztársasági Statisztikai Hivatal munkatársa szintén elégedettséggel nyugtázta a testület megalakulását, mert mint kifejtette, az elmúlt években a korábbiakhoz képest jóval kifejezettebbé vált az elvándorlás.