2024. április 26., péntek

Két városnyi ember hagyta el Szerbiát

A szerb kormány tudományos kutatásokkal és stratégiákkal bírná maradásra a polgárokat
Zoran Djordjević (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Zoran Djordjević (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

A Gazdasági Biztonság Szervezetének kimutatása szerint a XXI. század eleje óta nagyjából 654 ezren vándoroltak ki Szerbiából, ami nagyjából Újvidék és Niš lakosságszámának felel meg, de nem külön-külön, hanem együtt.

Csak az elmúlt két évben több mint 51 ezer szerbiai polgár költözött Németországba, a német Szövetségi Migrációs Szolgálat adatai szerint 2018 első felében 19 ezer szerbiai polgár szerezte meg a tartózkodási engedélyt, ami 2 ezerrel több, mint 2017 ugyanazon időszakában.

Ehhez kapcsolódóan Zoran Đorđević munkaügyi miniszter a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva kifejtette: a kérdések kérdése az, hogy Szerbia miként tartsa fenn önmagát, illetve miként akadályozza meg a fiatalok elvándorlását és miként csalogasson vissza minél többet azok közül, akik korábban távoztak.

Đorđević hiszi, hogy a Gazdasági Migrációs Koordinációs Testületnek, amely a mai nap folyamán tartja meg első ülését, sikerül megállítania az elvándorlást. A testület tagjai akadémikusok, egyetemi tanárok, továbbá a gazdasági migrációkat kutató szakértők, valamint a szakszervezetek, a munkaadók és a vállalkozók képviselői.

A szerb kormány is támogatja a koordinációs testületet, hogy kutatásokat végezzen el, majd stratégiákat és cselekvési terveket dolgozzon ki, nyilatkozta Đorđević, aki szerint 2014 óta a kormány komolyan áll ehhez a témához. A kormány feladata olyan körülményeket teremteni, amelyek maradásra bírják a fiatalokat, nyomatékosította Đorđević.