2024. április 26., péntek

Érkezik az utánpótlás

Általános iskolás diákok látogatták meg szerkesztőségünket

Pénteken kora délután a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola tizennégy felsős tanulója látogatott el a Magyar Szó zentai szerkesztőségébe Juhász Attila magyartanár és Kálmán Róbert fizikatanár vezetésével. A diákoknak a zentai szerkesztőség vezetője, Máriás Endre és helyettese, Homolya Horváth Ágnes tartott rövid, kedvcsináló bemutatót az újságírás rejtelmeiről, majd körüljárták a szerkesztőséget, sőt belekóstolhattak a napi szerkesztőségi ülés hangulatába is. Juhász Attila elmondta, hogy a látogatásnak a Tavasz Jánoska című iskolaújság tízéves jubileuma adott apropót.

– Az iskolaújság elkészítésébe próbáljuk bevonni a fiatalabb generációkat. Hullámzó, hogy mikor mennyire vesznek részt a gyerekek az újság szerkesztésében, de jó, ha betekintést nyernek a sajtó működésébe. Ez tehát egy demisztifikációs folyamat, azért jöttünk ide, hogy láthassák, hogyan zajlik az újságírás a „nagyok világában”. Az itt lévő gyerekek szeretnének részt venni az iskolaújság készítésében, mi pedig úgy gondoltuk, hogy körüljárjuk velük a szerkesztőségeket. Így egyrészt ők is látnak, tapasztalnak valamit az újságírásból, másrészt könnyebben észreveszik a saját szűkebb és tágabb környezetük történéseit és jelenségeit. Fontosnak tartjuk, hogy lássák, hogyan készül egy hír, hogyan szóljunk magunkról, hogyan szóljunk az iskolánkról – hangsúlyozta Juhász Attila, aki elmondta, az iskolaújság negyedévente jelenik meg, és arra törekszenek, hogy az iskoláról szóljon, a tanulókat érdeklő témákat járja körül, és minden diák megtalálhassa benne a saját helyét. A gyerekek az újság készítésének csaknem teljes folyamatában részt vesznek: írnak, fotóznak, tudósítanak, segítenek a szerkesztésben.

– Próbáljuk őket a teljes folyamatba bevonni, ezért abba is van beleszólásuk, hogy mi kerüljön a lapba, hogyan nézzen ki, mely fotókat válogassuk össze – fogalmazott a Thurzó Lajos Általános Iskola magyartanára.