2024. április 26., péntek

Közösségépítés és jövőtervezés

Az elért eredményeket és a jövőbeli terveket ismertette a VMSZ zentai községi szervezete

Az elmúlt évek során megvalósult beruházásokról, a folyamatban lévő projektumokról és a jövőbeli tervekről tartottak sajtótájékoztatót tegnap délelőtt Zentán a Vajdasági Magyar Szövetség illetékesei, Lőrinc Csongor, a párt községi szervezetének elnöke és Perpauer Attila, a párt kevi szervezetének elnöke.

Lőrinc Csongor és Perpauer Attila a sajtótájékoztatón (Máriás Endre felvétele)

Lőrinc Csongor és Perpauer Attila a sajtótájékoztatón (Máriás Endre felvétele)

– Mindenki látja, hogy Zentán az elmúlt évek során számos igen fontos beruházás valósult meg. Ha csak a legnagyobbakat említjük, mindenképpen ki kell emelnünk a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom befejezését, a Thurzó iskola tetőszerkezetének és homlokzatának felújítását – amivel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy rövidesen megkezdődik az épület teljes körű felújítása is –, valamint a gimnázium épületének felújítását, amely több mint kétszázmillió dináros beruházás keretében valósult meg. Átadásra került továbbá a városi távfűtési rendszer új kazánja, ezáltal hosszú távon is biztosítani tudjuk a városi távfűtési rendszer jövőjét, és rövidesen megkezdjük a vezetékek rendszerének teljes felújítását, valamint az elszámolási rendszer kidolgozását, amelybe a felhasználókat is szeretnénk bevonni, ugyanis a Vajdasági Magyar Szövetség fontosnak tekinti, hogy tiszteletben tartsa a felhasználók akaratát, és kiálljon az érdekeikért is – hangsúlyozta Lőrinc Csongor, a VMSZ községi szervezetének elnöke. Kifejtette, mindemellett sikerült új kamarateremmel bővíteniük a Zentai Magyar Kamaraszínházat, szeretnének kialakítani egy kiállítótermet, valamint folytatódni fog a zentai Történelmi Levéltár épületének felújítása is.

– Befejeződött a Zentai Egészségház épületének a felújítása, és terveink között szerepel a Zentai Közkórház felújítása is, amely nemcsak Zenta, hanem az egész régió jelenének és jövőjének is meghatározó projektuma lesz. A projekttervek elkészítése húszmillió dinárba, a kivitelezés pedig több százmillió dinárba fog kerülni. A kórházban folyamatosan zajlik az új eszközök beszerzése, amit a jövőben is szeretnénk folytatni. Az egyik legjelentősebb, lassan húsz éve várt beruházás a CT-berendezés beszerzése. Jelenleg a vége felé közeledik a helyiség előkészítése, és remélhetőleg február végén sor kerülhet a berendezés beszerelésére is – emelte ki Lőrinc Csongor, hozzátéve, a nagyberuházások mellett nagy figyelmet fordítanak a közbiztonság javítására, beleértve a kamerarendszert, a különféle védőkorlátok kiépítését, valamint a kerékpárutak kiépítését, a közvilágítás fejlesztését és az egyéb projektumok megvalósítását.

– A Kertek helyi közösség területén a végéhez közeledik a csatornahálózat kiépítése, ami azt jelenti, hogy az idén vagy legkésőbb jövőre az egész város területén befejeződik a csatornahálózat kiépítése. Ennek köszönhetően a jövőben várhatóan több eszközt tudunk majd fordítani az útburkolatok felújítására, hiszen bár nemrég megtörtént a kátyúzás, tudjuk, hogy ez csupán tűzoltást jelent, nem hosszú távú megoldást. Reményeink szerint az idén előrelépés történik a medencék felújításával kapcsolatban, amelyre már korábban elkészültek a tervek, valamint a termálvíz felhasználásával kapcsolatban is. Szeretnénk befejezni a Halászcsárdára vezető út felújítását, biztosítani a népkonyha és az idősek napközije munkájának zavartalanságát, valamint az idősek otthona projektuma is elérkezett abba a fázisába, hogy elkészültek a tervek, és reményeink szerint még az idén megkezdődhet a kivitelezés, ami az egykori kaszárnya területén lévő két épület összekötését és átépítését is felöleli – magyarázta a VMSZ községi szervezetének elnöke.

Perpauer Attila, a VMSZ kevi szervezetének elnöke a községbeli falvakban elért eredményekről és az azokat érintő tervekről beszélt, kiemelve, a falvakban működő iskolák nemcsak a helyiek számára, hanem a VMSZ által vezetett önkormányzat számára is rendkívül fontosak, ezért kiemelt figyelmet szentelnek a korszerűsítésüknek.

– Keviben az elmúlt időszakban sikerült megoldanunk az iskola fűtésproblémáit, valamint az önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából folyamatosan javítjuk az intézmény felszereltségét, ugyanakkor fontos fejlesztések valósultak, valósulnak meg az óvodában is, ahol sor került a padló cseréjére, és rövidesen megkezdődik az épület belsejének újrafestése. Az önkormányzat biztosítja nemcsak az általános iskolások, hanem az óvodások, sőt a pedagógusok utaztatását is. Az önkormányzatnak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak köszönhetően javulnak a Móra István Művelődési Egyesület munkafeltételei, így egyre színvonalasabb művelődési programokkal tudjuk gazdagítani a falubeliek mindennapjait. Az elmúlt időszakban mindegyik kistelepülésünkön voltak különféle jótékonysági bálok, amelyeknek a bevételét a szervezők az óvodák és az iskolák fejlesztésére fordították, és ezt a jövőben is szeretnék folytatni. A kistelepüléseken is megtörténtek a kátyúzási munkálatok, valamint az önkormányzat jóvoltából folyamatosan zajlik a dűlőutak rendezése és a hóeltakarítás is. A falvak intézményei és szervezetei egyre több pályázaton vesznek részt, beleértve a köztársasági, a tartományi és az anyaországi pályázatokat. Tornyoson egy ilyen nyertes pályázatnak köszönhetően a megújuló erőforrásokat fogjuk hasznosítani, mégpedig olyan módon, hogy napkollektorok segítségével meleg vizet állítunk elő. Ennek a projektumnak a megvalósulását az önkormányzat is nagymértékben támogatja. Jó hír továbbá, hogy február végén megkezdődik a tornyosi iskolánál a jelzőlámpa felállítása, amely biztonságosabbá teszi a gyermekek közlekedését. Bogarason is fontos szerep jut az iskolafejlesztésnek, ott is volt jótékonysági bál, amely lehetőséget teremtett arra, hogy az egész közösség összefogjon, hiszen a helybeliek is rendkívül fontosnak tartják az iskola megtartását. Felsőhegyen folyamatban van a helyi értéktár kialakítása, amely lehetővé teszi majd egyebek mellett azt is, hogy az adahatári iskolát a jövőben valóban oktatási, kulturális és turisztikai látványosságként tudjuk kezelni – fogalmazott Perpauer Attila, hozzátéve, a községbeli falvakban az önkormányzattal karöltve számos olyan rendezvényt szerveznek, amelyek igen jelentős közösségépítő erővel bírnak.