2024. április 26., péntek

Trócsányi: A jogállamiságról szakmai érvek alapján kell vitázni

Magyarország nyitott a vitára, de a jogállamiságról szóló vitát szakmai érvek alapján, nem pedig politikai hátterű gyanúsítgatásokra alapozva kell lefolytatni – jelentette ki Trócsányi László pénteken Bukarestben, miután részt vett az EU-tagországok igazságügyi minisztereinek informális ülésén.

A magyar igazságügy-miniszter elmondta, hogy mind Vera Jourová igazságügyi uniós biztossal, mind George Ciamba, európai ügyekért felelős román miniszterrel és Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélései során egyértelművé tette, hogy Magyarország elutasítja a kettős mércét, és depolitizált vitát szorgalmaz a hetes cikkely szerinti eljárás ügyében.

Trócsányi László román tárgyalópartnereivel egyetértett abban, hogy az EU-ban nem szabad szembeállítani a régi és új tagállamokat, hanem olyan Európát kell kialakítani, ahol nincs egymásra mutogatás, vádaskodás, a vitákat pedig értelmes, szakmai álláspontok ütköztetésével, és nem politikai gyanúsítgatásokra alapozva folytatják le.

A miniszter elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy politikai megfontolások alapján más uniós országokban is hatályos, de esetükben nem kifogásolt törvények miatt bírálják Magyarországot. A miniszter ezért részletesen tájékoztatta az igazságügyi uniós biztost, mely országok tapasztalatait figyelembe véve dolgozták ki Magyarországon a közigazgatási bírósági törvényt. Azt is felidézte: a tervezet szakértői előkészítésébe bírákat, egyetemi oktatókat, külföldi szakembereket is bevontak, és maga kérte ki a Velencei Bizottság véleményét.

A magyar tárcavezető beszámolója szerint az EU igazságügyi tanácsának pénteki ülésén az elmúlt öt év uniós jogalkotását értékelték, illetve a májusi európai parlamenti választások utáni időszak prioritásairól egyeztettek. Kiemelte: téma volt a fizetésképtelenségi eljárásról szóló európai uniós szabályozás, hozzátéve, hogy az erről szóló törvény előkészítése Magyarországon is megkezdődött.

„Szeretnénk, ha a csődeljárás, a felszámolás hatékonyabb lenne. A végelszámolást bürokráciamentessé akarjuk tenni, és második lehetőséget is adni azoknak, akiknek nehézségbe kerül a vállalkozásuk. Ez uniós és magyar téma is” – mondta az igazságügyi miniszter, aki bukaresti látogatása során az RMDSZ elnökével, Kelemen Hunorral is találkozott, akivel egyebek mellett az európai parlamenti választásokra történő felkészülésről egyeztetett.