2024. április 26., péntek

Sikeres a sörkollektor

Továbbjutott a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulóinak projektje

Újabb sikert értek el a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai: négy főből álló csapatuk a Telekom MTS App Konkurs versenyén továbbjutott a balkáni bajnokságra, amelyet február 18. és 20. között rendeznek meg Podgoricában.

A Bolyai csapata: Barsi Ádám, Horváth István, Acsai Hermina és Hugyik Kornél (Gruik Zsuzsa felvétele)

A Bolyai csapata: Barsi Ádám, Horváth István, Acsai Hermina és Hugyik Kornél (Gruik Zsuzsa felvétele)

– Négy diákunk vett részt ebben a projektben. Egy sörkollektorhoz készítettek hardvert, amely vezérli a ventilátort, valamint egy weboldalt és egy applikációt is létrehoztak. A negyedik diákunk feladata pedig az volt, hogy a többiek által elkészített terméket mintegy „eladja” a zsűrinek. Egész Szerbiából mintegy 30 csapat versengett egymással, közülük öt jutott tovább. A továbbjutás nemcsak azért dicsőség a diákjaink számára, mert ilyen szép eredményt értek el, hanem azért is, mert egyedüli magyar csapatként vesznek részt egy szerb nyelvű versenyen. Bizonyították, hogy ilyen körülmények között is megállják a helyüket – hangsúlyozta Kőrösi Gábor, a tanulók osztályfőnöke és számítástechnika-tanára.

Esztelecki Péter, a csapat mentortanára, aki a sörkollektort készítette, és akinek a házában azt működésbe helyezték, hozzátette, hogy a verseny szabályai szerint ugyanazt a projektet mutatják be Montenegróban is, amellyel az előző fordulón részt vettek. Ha pedig a balkáni bajnokságon is jól teljesítenek, akkor látogatóként részt vehetnek egy berlini informatikai kiállításon, konferencián.

A projektben a gimnázium harmadik osztályának négy tanulója vett részt: Horváth István, aki a sörkollektor működtetéséhez szükséges applikációt készítette el; Barsi Árpád, aki weboldalt és adatbázist épített; Hugyik Kornél, aki a hardvert készítette el; valamint Acsai Hermina, aki szerb nyelvtudásával és ügyes előadásmódjával meggyőzte a zsűrit arról, hogy hasznos projektet hoztak létre.

A tanulók elmondták, hogy nagyjából másfél-két éve készült el a kollektor, utána fogtak hozzá a számítástechnikai feladatokhoz. A projekttel más, kisebb versenyeken is részt vettek, időközben pedig telefonos applikációt is készítettek hozzá. Az így létrejött végleges verzióval vettek részt a Telekom versenyén.

– A sörkollektor kifogástalanul működik. Most, hogy süt a nap, hiába van február, így is hetven-nyolcvan fokos levegőt tud termelni. De az is nagyon fontos, hogy a gyerekek megtanultak csapatban dolgozni, programot fejleszteni, weboldalt és applikációt készíteni, hardvert szerkeszteni. Ez nekik mindenképpen nagyon nagy segítség a továbbiakban. Ráadásul mindez tényleg az ő érdemük. Én csak irányítottam őket valamilyen szinten, de ők maguk önállóan vitték véghez a projektet – emelte ki Esztelecki Péter, aki elmondta, a munkafolyamat során sokat konzultáltak a diákokkal, ha hibát észlelt a kollektor működésében, akkor azonnal szólt nekik, és ki is javították a problémát, éppen ezért mostanra már teljesen kiforrott, és szinte tökéletes az egész rendszer.