2024. április 26., péntek
OLVASNIVALÓ

Oscarra várva

Februári filmbemutatók

Február a filmtermést illetően mindig az Oscar-díj-kiosztóra várás jegyében telik el.

Magyarul a legtöbb filmstúdió már az előző hónapokban kilőtte mindazokat az alkotásokat, amelyeket ott szeretnének látni az aranyszobrocskáért való versengésben, s most az új filmek futtatása helyett ezek népszerűsítésére helyezi a fő hangsúlyt. Ebben mindenképpen a Netflix internetes tartalomszolgáltató viszi el a pálmát, amelyik a saját gyártású Roma filmdrámájának a díjkiosztó előtti népszerűsítéséért 10–20 millió dollárt is hajlandó volt szélnek ereszteni, csakhogy a kritikusok által egyébként dicséretekkel elhalmozott produkció az egyik legrangosabb filmes díjkiosztón is bearanyozódjon. A Netflix kampányköltségébe nemcsak az óriásplakátok és a tévéreklámok tartoznak bele, hanem az újságírók és a szavazók ajándékcsomagjai is, de ezenkívül, több kampányvetítést is szerveztek, amelyek felvezetésére olyan filmcsillagokat kértek fel, mint Angelina Jolie, Charlize Theron és Diego Luna. A rossznyelvűek szerint manapság az egyszerű halandók sem sétálhatnak úgy Hollywood utcáin, hogy az egyik óvatlan pillanatban ne ugorjon eléjük Alfonso Cuarón, a Roma rendezője, hogy „spontán” beszélgetésbe elegyedjen a járókelőkkel, de könnyen megtörténhet az is, hogy a gyanútlan sétafikálókat beterelik egy hangárba, ahol órákon keresztül kell a Netflix interaktív kiállításán részt vennie, hogy a végén egy Stranger Thinges reklámmicit is a fejére nyomjanak.A Netflix buzgómócsingozása ugyanakkor valahol érthető, mert már azzal is történelmet írnak, ha valamelyik kategóriában beválik a számításuk, mivel ez esetben ők lesznek az első online tartalomszolgáltatók, amelyek Oscart tudhatnak magukénak, de azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy legalábbis az alkotást illetően, többszörös hátrányos helyzetből indult el a megmérettetésen: nem elég, hogy feliratos, hanem fekete-fehér film is, arról nem is beszélve, hogy az Amerikai Filmakadémia berkeiben számos olyan vaskalapos tag is van, akiknek továbbra is szúrja a szemüket a mozi intézményét alapjaiban megrengető Netflix. Mindenesetre február 24-én késő este (nálunk 25-én kora reggeli órákban) kiderül, hogy kifizetődik-e a tartalomszolgáltató pénzszórása, illetve ha füstbe ment terv marad az egész, akkor az is, hogy a tartalomszolgáltató mennyire sínyli meg a filmes versenyt. Mert a Netflix körül a múlt évben megjelentek az első sötét felhők is, aminek következtében (egyelőre csak) az Egyesült Államokban az előfizetési díjat is megemelték.

No, de nézzük, milyen filmeket is nézhetünk meg az új év második hónapjában: a magyarországi mozik február 14-én kezdik el vetíteni a Kölcsönlakás című romantikus vígjátékot. Dobó Kata és Gulyás Buda rendezésében egy fiatal párnak van egy lakása, amelyet fel akarnak újítani, s ezért éppen üresen áll. Valentin-nap alkalmával több ismerősüknek is eszébe jut, hogy kéne az a lakás kölcsönbe titkos légyottra. Balázsék oda is ígérik többüknek egymás tudta nélkül, ráadásul a felújítást végző dizájner is kinézte aznapra a lakást a saját kis randijára. A főbb szerepekben Balla Esztert, Haumann Mátét, Klem Viktort, Martinovics Dorinát, Oroszlán Szonját, Szabó Simont, Kiss Ramónát, Zana „Ganxsta” Zoleet, Fehér Tibort, Kopek Jankát és Gosztonyi Csabát láthatjuk.

Izgalmasnak ígérkezik Az átkelés madarai (Pájaros de verano) című kolumbiai/ dán/ mexikói, megtörtént eseményeken alapuló filmdráma. Az alkotás egyszerre izgalmas gengszterfilm és a kolumbiai bennszülött tradíciók lenyűgöző dokumentuma. A Guajira-félszigeten élő wayuu indián törzsi hagyományai szerint kéri meg a talpraesett Raphayet a fiatal Zaida kezét a nagy tiszteletben álló klánvezetőtől. Hogy a hozományt teljesíteni tudja, Raphayet forrófejű, törzsön kívüli barátjával társul, és együtt hamarosan mindent elérnek, amiről még álmodni sem mertek. A végtelen gazdagsággal együtt beáramló nyugati értékrend azonban nemcsak a generációról generációra öröklődő tradíciókat mérgezi meg, hanem véres háborút szít a helyi családok között.

Az Egyesült Államokban február 22-én, Magyarországon pedig 28-án kezdik el vetíteni az Így neveld a sárkányodat 3. (How to Train Your Dragon 3: The Hidden World) című egész estés animációs filmet. A harmadik részben Hablaty a falu vezetőjévé válik, és igazi sárkánybarát menedéket szeretne létrehozni az otthonából. Fogatlan rátalál a fajtájából egy gyönyörű leánysárkányra, aki meg is tetszik neki. Az idill mellett azonban újabb veszély bukkan fel, egy sárkánygyűjtő feltett szándéka, hogy az utolsó éjfúriákat begyűjtse és így kiszemelte magának Fogatlanékat...