2024. április 26., péntek

A Dinasztia újra a csúcson

A Tom Brady–Bill Belichick alkotta páros újra meghódította a világot. A hétvégén megrendezett Super Bowlon, minden idők legkevesebb pontot hozó döntőjén (13:3 a Los Angeles Rams ellen) a New England Patriots nyerő párosa rekordot jelentő hatodik alkalommal hódította el a Vince Lombardi-trófeát.

A lassan a múlt ködébe vesző kétezres évben a bostoni New England Patriots amerikaifutball-csapat vezetősége úgy döntött, meneszti a korábbi főedzőt, akivel már évek óta nem sikerült az NFL döntőjébe, vagyis a Super Bowlba jutniuk, és helyette az akkor 48 éves Bill Belichickkel próbál szerencsét. Belichick azonnal bele is vetette magát a munkába, és a Pats a draft hatodik körében a 199. helyen leszerződtette a Michigani Egyetem irányítóját, Tom Bradyt. A fiatal quarterback kezdetben csak a kispadról figyelte a játékot, ám az első számú irányító sérülése következtében a 2001-es idény elején magához vette a megüresedett helyet, és pozícióját a mai napig nem engedte el.

A Belichick és Brady irányította csapat a 2001-es szezon végén első ízben vett részt a Super Bowlon, és az akkor még Saint Louisban székelő Rams csapatát legyőzve első ízben érdemelték ki a legjobbnak járó gyűrűt. Az első Super Bowlt és az első Vince Lombardi-trófeát még további nyolc döntős szereplés és öt bajnoki cím követett, amellyel a New England Patriots minden idők legsikeresebb NFL csapatává lépett elő, ugyanakkor a Brady-Belichick páros is a sportág történelmének legnagyobbjai közé csöppent, megdöntve mindenféle rekordot. A Pats az azóta eltelt 18 évben mindössze két alkalommal nem jutott be a rájátszásba, 2008-ban Brady sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a teljes szezont. A Brady–Belichick vezette Patriotshoz fűződik a bajnokság első és mindez idáig egyetlen 16:0-ás alapszakasza 2007-ből, aminek végén csak a döntők döntőjének elvesztése akadályozta meg a tandemet a tökéletes idény elérésében.

A hétvégén megrendezett LIII. Super Bowl több szempontból is történelmi volt. Brady a csaknem negyvenkét évével a sportág történetének legidősebb irányítója, Belichick pedig hatvanhét felé közelítve a legidősebb vezetőedző, aki a Super Bowlba vezette csapatát. A nagy döntők történetében Brady eddig négy alkalommal érdemelte ki a döntő legjobbjának járó címet. A hétvégi mérkőzésen a Brady által irányított egység csikorgott és nyikorgott, és a legendás irányító első passzából interception született, de ismét bebizonyosodott a sokszor hangoztatott bölcsesség, hogy a meccseket a támadók nyerik, a bajnokságot azonban a védelmek, főleg, ha olyan vezetőedző keveri a lapokat, mint Belichick.

A Kansas City Chiefs, a New Orleans Saints és a döntős Los Angeles Rams egész szezonbeli játékát figyelve úgy tűnt, hogy a játék nagy változásokon esik át, és a támadóalakzatok újabb és újabb parádés játéka arra utalt, hogy a jövőben az jut a csúcsra, aki a lehető legtöbb pontot varázsolja az eredményjelzőkre. Az amerikai médiában az új generáció hatalomátvételéről, trónfosztásról beszéltek. Azonban a hétvégi döntő minderre rácáfolt, a Belichick által képviselt „old school”-gondolkodás fityiszt mutatott a parádés passzjátéknak, a pazar támadásoknak, a „nagy játékoknak”, és úgy általában a támadófocinak.

Mi tartja még 18 év után is a New England Patriotsot a csúcson? Mit tud Belichick és Brady, amit mások nem? Ezekre a kérdésekre talán sohasem kapunk választ. A Patriot Way azonban mindig egy cél felé mutat, ez pedig a csúcs.

Talán ide kívánkozik Gary Lineker legendás mondása, miszerint a foci egy olyan játék, amit huszonketten játszanak 90 percen keresztül, és mindig a németek nyernek. Azzal, hogy ezt úgy módosíthatnánk, hogy az amerikai foci egy olyan játék, amit huszonketten játszanak 60 percen keresztül, és mindig a Hazafiak nyernek.